Ülkemizde çalışan kadınların yanış ıra evde bulunan ve çalışmayan kadınların da farklı uygulamalar ile emekli olması mümkündür. Bu noktada özellikle hiç çalışmamış ve sigortası başlamamış olan kadınların da emekli olabilmesi için çeşitli destekler ve olanaklar tanınmıştır. Yaş ilerledikçe ya da çocuk sahibi olma gibi durumlar ile çalışma hayatına girememiş kadınlar için birtakım emeklilik önerileri sunulmuş olup bu öneriler ve detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Sigortasız 10-15 Yılda Emekli Olmak Mümkün

Kadınların istihdamda az yer alması ya da çalışma şartlarının kadınlara uygun olmaması, az ücret ödenmesi gibi çeşitli durumlar sebebi ile kadınlar çalışma yaşamına başlayamayabiliyor. Bu nokrada emekli olmak isteyen kadınlar bu noktada geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe giren bireysel emeklilik sistemi ile mümkün olabildiği gibi BAĞ-KUR primi yatırarak 15 yılda 58 yaşına kadar emekli olunabilmektedir.

BAĞ-KUR Şartlar Neler?

Sisteme başvuru için 1 Ekim 2008 sonrasında isteğe bağlı sigortalı olan kişiler 4B yani eski adıyla BAĞ-KUR statüsünde değerlendiriliyor. İlk kez isteğe bağlı sigorta yaptırmak için ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine, ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile başvurmak gerekiyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel emeklilik sistemi ile de sigorta başlamadan emekli olmak mümkündür. Bu noktada kadınları ayda belirli bir prim yatırması durumunda belirli yüzdesi de devlet tarafından bu fona eklenecek ve 56 yaşını geçen ve en az 10 yıl prim ödeyen kadınlar da bu sistem ile emekli olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim