Ülkemizde birçok vatandaş farklı nedenler ile çalışamamakta fakat emeklilik hayali kurmaktadır. Bu vatandaşlara yönelik sunulan emeklilik fırsatları ile artık çalışmadan da emekli olmak mümkün olacak. Buna göre isteğe bağlı sigorta kapsamında vatandaşların çalışmadan emekli olması da mümkün olmaktadır.

Başvuru Şartları ve Detaylar

İsteğe bağlı sigorta olarak isimlendirilen bu sistemde çalışmayanlar, emekli veya malullük aylığı almayanlar yararlanabilmekte olup bu vatandaşlar isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri ödeyerek emekli olabilmekte olup bunda dolayı da isteğe bağlı sigortalının emekli olması için işe gitmesi gerekmez. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için gerekli bir diğer şart da 18 yaşını doldurmuş olmak olarak ifade edilmektedir.

Posta gazetesinde yer alan habere göre sisteme başvuru için 1 Ekim 2008 sonrasında isteğe bağlı sigortalı olan kişiler 4B yani eski adıyla BAĞ-KUR statüsünde değerlendiriliyor. İlk kez isteğe bağlı sigorta yaptırmak için ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine, ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile başvurmak gerekiyor.

Ne Kadar Ödeniyor?

Bu sistem ile isteğe bağlı sigorta tutarı olarak en düşük prim 2019 için 818,56 lira, en yükseği ise 6139 TL olarak ödenecektir. Aynı zamanda sigorta sahibinin vefatı durumunda isteğe bağlı sigorta sahibinin eşi, çocuğu, anne babası gibi hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaktadır.