Taşerondan kadroya geçen 1 milyon çalışan için yeni dönem başladı. Temmuz ayı ile birlikte başlayan taşeron çalışanlarının hem ücretleri artacak hem de sendikaları değişecek. Bu durumda 1 milyon taşeron çalışanları yeni bir döneme adım attı. Taşerondan kadroya geçen çalışan kişiler için süreç 2017 yılında devlet tarafından çıkarılan kanun ile başlamıştı. Böylece kamu idareleri, belediyeler ve taşerona bağlı kuruluşlarda çalışan işçiler kadroya alındı. Fakat çalışanların topu sözleşme hakkı ve sendika süreçlerinde kademeli geçiş görülmektedir.

Bu doğrultuda kamuya geçirilen çalışanlar, kendi iş yerlerinde geçerli olan toplu iş sözleşme hükmüne göre 31 Ekim 2020 tarihinden itibaren uygulanma kararı almıştır. Yerel idarelerde bu tarih 30 Haziran 2020 olarak duyuruldu. Taşerona geçiş döneminde kadroda çalışan kişilerin ücretleri yıllık %4+%4 oranında artış olacak şekilde toplu sözleşme uygulandı.

TAŞERON İŞÇİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI;

Çalışma hayatında taşerona geçilmesi durumunda 450 bin işçi yeni bir döneme geçiş yaptı. 30 Haziran itibari ile 450 bin çalışan ara dönemi tamamladı. Ayrıca üye olunan sendikalardan ayrılarak belediler ve il özel idarelerinde toplu sözleşme hakkı bulunan sendika çalışanları geçiş yaptı.

Ayrıca Kasım ayı itibari ile kurum, kuruluş ve kamuda bu süreç başlayacak. Aynı zamanda taşeron sistemi ile çalışanların mali ve sosyal hakları da yeniden düzenlenecek. Bu tür düzenlemeler 2021 yılına kadar sürecek ve 2021 yılından itibaren taşeron işçileri çalıştıkları kurumda ücret artışı ve sosyal hak düzenlemesine sahip olacak. Koronvirüs nedeniyle Belediyelerde yerel yönetimlerde çalışanlar ile diğer kurumlarda çalışan taşeron işçilerin toplu iş sözleşmelerinde bazı imkanlarında iyileştirilmesi yapılması isteniliyor. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.