Ülkemizde çalışan kadınların erken emeklik hakkında yararlanması mümkün olmakla birlikte özellikle bazı durumlarda SGK tarafından kanunda yer alan şartların sağlanması dolayısı ile kadınlara erken emeklilik olanağı tanınıyor. Doğum ve yıpranma hakkı olarak bilinen bu durumlara ilişkin detaylar, sağlanması gereken şartlar ise haberimizin devamında yer alıyor.

Normal Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ülkemizde 8 Eylül 1999 ile 30 Mayıs 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayan ve sigortası başlayanlar kadınlar için emeklilik yaşı 58 olmakla birlikte 25 yıldan beridir sigortalı olma ve en az 4500 prim gün sayısına sahip olması gerekmektedir.

Doğum Borçlanması ile Erken Emeklik

Kadın çalışanların erken emeklilik durumu aynı zamanda çocuk dünyaya getirmeleri ile değişmekte olup bu doğrultuda çocuklar üzerinden prim kazanma şeklinde borçlanma şu şekilde olmaktadır; 3 çocuğa kadar kadın çalışanlar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırmaktadır. Böylelikle yaşı ve prim yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilmektedir. Tek şart ise annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra doğmuş olması şeklindedir.

Yıpranma Hakkı ile Erken Emeklilik

Yıpranma hakkı ise 5510 sayılı kanun çerçevesinde bazı meslek gruplarına çalışanların borçlanma yolu ile erken emekli olması şeklinde uygulanmaktadır. Bu doğrultuda Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün, Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün, Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün veya su altında çalışanlar için 60 gün borçlanma hakkı sunulmakta olup 45 meslek grubunda bu uygulama gerçekleşmektedir.