Korona virüs salgını sebebi ile birçok sektörde ekonomik yaşam durma noktasına gelmiş olmakla birlikte devlet tarafından bu durum ile mücadelede için ekonomik yardım paketleri uygulanma başlamış, bu süreçte işten çıkarılan ya da ücretsiz izin kullanan çalışanları sevindirecek haberler verilmişti. Hem işsizlik ödeneği hem de kısa çalışma ödeneği ile çalışanlar bu süreçte maaşlarının bir kısmını devlet destekli alabilecekti. İşte bu duruma merak edilen konulardan biri de emekli olup da çalışanların bu ödeneklerden yararlanıp yararlanmadığıydı.

Kısa Çalışma Ödeneği Veriliyor Mu?

Emekli olup da çalışmaya devam eden vatandaşlar için üzen bir haber geldi. Yeni Asır’ın haberine göre emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması mümkün olmayacak. Zira kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması için çalışanların işsizlik primi ödemesi gerekmekte olup emekli çalışanlar bu ödemeyi gerçekleştiremiyor.

İşsizlik Ödeneği

Emekli olarak çalışanların merak ettiği bir diğer unsur ise kısa çalışma ödeneğinin yanı sıra işsizlik maaşı olanağından da yararlanıp yararlanılmadığı yer almaktadır. Bu noktada hem sosyal güvenlik destek primi ödeyerek iş sözleşmesi ile çalışan emekli işçiler hem de diğer emekli çalışanlar, kendi istek ve iradeleri dışında işlerini kaybetmiş dahi olsalar 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık (emeklilik) aylığı almaması gerektiğinden işsizlik ödeneğinden yararlanamıyorlar.

İki Destekten de Yararlanamıyorlar

Ödemeleri başlayan bin 177 TL destekten ise emekliler yararlanamamakta olup Aylık 1.177 lira ücret desteği ise işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılanlar için geçerli. Ancak bu destekten herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığı alanlar yararlanamıyor. Emekli çalışanlar bu durumda hem işsizlik ödeneğinden hem de kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıyor. Özellikle bu zor zamanlarda işlerinden olan emekli çalışanlar ise süreçte ayakta kalmakta zorlanabiliyor.