Birçok üniversite öğrencisinin kafasında ki soru işaretlerinden biri olan KYK borçlarında af var mı?, KYK'larımız silenecek mi gibi soru işaretleri birçok öğrencinin geleceği ile ilgili yaptığı planlarda dert olmaktadır. Bu sorunlara ilişkin birçok kez yapılandırma önerileri sunulsu da TBMM tarafından alınan çoğunlukla red kararları, öğrencilerin kafasında ki soruları olumsuz cevaplanmasına sebep olmakatadır. Bu konuyla ilişkin detaylı araştırma birçok vatandaş tarafından yapılsa da konuyla asıl ilişki olan milletvekillerinin alacakları karara göre borçların silinip silinmeyeceği belli olacak. KYK alan vatandaşlara uygulanan normal prosedüre göre KYK'yı alma tarihinin sona ermesinden sonra 2 yıl sonra geri ödemeye başlanması gerekmektedir. Özellikle de yapılan yeni düzenlemeye göre öğrencilerin sigortalı bir işe girdikten sonra ödemeye başlama ve iş bulana kadar borçlarını ertleme şaşı bulunmaktadır. Ertledikten ödeme yapılacak tarihe kadar borca faiz işleme olanağı devam etmektedir. 

KYK Borcunun Belirlenen Tarihte Ödenmemesi

Kredi ve Yurtkar Kurumu (KYK) tarafından alınan kredilerin belirlenen şartlar dahilinde belli bir süre zarfından sonra ödemeye başlanacağı alan kişi tarafına sözleşmeli bir şekilde beyan edilir. Bu tarihe kadar belli sebeplerden ötürü erteleme işlemleri yapılsa da ödeme yapacak kişi sigortalı bir işe girdikten sonra ödeme işlemleri gerçekleşir. KYK borcunu işe girmesine rağmen ödemeye başlamayan kişinin borcuna aylık olarak yaklaşık yüzde 1,40 oranında gecikme faizi uygulanarak kısa süre içerisinde toplam borcunda yaklaşık 2 katı kadar bir borç birikim işlemi gerçekleşir. Bu yüzden ödeme işlemlerini düzenli bir şekilde yapılmasını önermekteyiz.

KYK Borcu Affedilebilme İhtimali Var mı?

Milletvekilleri aracılığıyla TBMM meclisine sunulan yönergeye göre KYY borçlarının silinmesi teklifi sunuldu. Geçtiğimiz senelerde de bu teklif sunulmuş ama bu teklif oy çoğunluyğla reddedilmişti. Bu sebepten ötürü bu sene içerisinde yapılacak olan değerlendirme ile ilgili bir tahmin yürütemeyeceğimiz gibi olası sonuçların açıklanmasıyla birlitke haber sitemiz İŞİN OLSA'da yayınlayacağımızı bildirmek istiyoruz.

Editör: TE Bilisim