Geçtiğimi aylarda açıklanan ve açıklanmasının ardından yoğun talep gören Bir Milyon Yazılımcı projesi kapsamında Milliyet’e konuşan Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Sevda Mersin tarafından önemli açıklamalarda bulunuldu. Özellikle özel sektör iş sahipleri ile iş arayanları yazılım çatısı altında bir araya getirdiklerini ifade eden Selvi, 150 bin kişinin bu alanda iş bulmasının hedeflendiği belirtildi. İşte Bir Milyon Yazılımcı Projesine ilişkin açıklamalar ve detaylar.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Ağustos ayı itibari ile 658 bin kişinin başvuru yaptığı proje kapsamında 427 bin kişi yazılım eğitimi alıyor. Kadın yazılımcı adaylarının da çoğunlukta olduğu projeye ise en çok 18 ile 35 yaş arasındaki bireyler başvuru yapıyor. Peki projeye nasıl başvuru yapılır, nasıl eğitim alınır?

Bireylerin başvuru yapmak için öncelikle 1milyonistihdam.hmb.gov.tr adresine girerek e-devlet üzerinden ya da kayıt olarak CV doldurmaları gerekiyor. Kariyer rehberi doğrultusunda BTK Akademi’de verilen eğitimlerden uygun olanı seçerek eğitimlere başlanıyor. Daha sonra bu eğitimler tamamlandıkça CV’lere ekleniyor ve iş verenler bu CV’leri inceleyerek personel alımı gerçekleştiriyor. Bu sebeple CV’ye yazılması gerekenlerin kadro, unvan meslek, kariyer, iş hedefi, iş alanları, eğitim, çalışmak istenen iller, ön yazı ve ilgi alanları gibi kısımların doldurulması boş bırakılmaması önemli.

https://www.btkakademi.gov.tr/portal/ adresi üzerinden verilen eğitimlere, ana sayfada yer alan eğitimler kısmından erişmek mümkün.

Özel Sektörde İş Bulmak İsteyene Destek

Sevda Mersin tarafından yapılan açıklamada “Kullanıcının kariyer yolunu çizmesi ile temel düzeyden ileri düzeye gelişim programlarını takip etmesini ve bitirdiği program sonunda yapılacak sınavda başarılı olmalarını temenni ediyoruz. Proje kapsamında doğrudan bakanlığımızın veya kamunun alım yapması gibi bir durum söz konusu değil.

Proje için geliştirdiğimiz sistemde işverenlerle adayları bir araya getirerek gerekli programları başarıyla bitiren adayların işverenler tarafından istihdam edildiğini görmeyi planlıyoruz. Projenin bu kısmını da en yakın zamanda kullanıma açacağız. Staj, iş başı eğitimleri, yarı ve tam zamanlı istihdam, proje bazlı istihdam konularında bilgi teknolojileri alanında firmalarla görüşmelerimize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.