Bilim Kurulu bilindiği üzere korona virüsüne karşı önlemler almayı, kısıtlamanın getirilmesi ya da kaldırılması gibi önerileri Sağlık Bakanlığına sunmakta olup dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrasında Mart ayından itibaren kısıtlamaların gevşetileceğini belirtmişti. Buna göre Bilim Kurulundan kısıtlamaların nasıl esnetileceğine yönelik açıklama geldi. Peki detaylar nasıl olacak?

Normalleşme Nasıl Olacak?

Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklama ile İl Kurulları korona virüsü tablosunu seyir edecek ve belli bir üst limit belirlenecek. Bu üst limite tablo ulaşmadığı sürece esnemeler devam edecek ve normalleşme sürecek. Ancak tabloda vakalar ciddi seviyelere ulaşır, üst limite ulaşır ya da geçerse bölgede yeniden kısıtlamalar getirilecek.

Restoran, kafe vb. gibi kapalı mekanlar Mart ayı itibari ile açılacak. Ancak bazı kısıtlamalar olacak. Buna göre bu kısıtlamalar henüz net değil ancak Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklama ile içeriye vatandaşların HES kodu ile giriş yapacağı konusunda bilgi paylaşıldı. Buda hem işletmecilerin HES kodu okuması hemde her vatandaşın yanında mutlaka HES kodunu bulundurması anlamına geliyor.

Süre olarak bilgi verilmedi ancak vatandaşların oturduğu sürede kısıtlamanın olacağı belirtildi. Muhtemelen sosyal medyada gezen 45 dakika süre uyasının uygulanması beklenmektedir. Kısıtlamalar bölgelere göre değişeceği için vatandaşların sıklıkla kendi illerindeki açıklamaları takip etmesi gerekecektir.

Editör: TE Bilisim