Geçtiğimiz OPEC toplantısında fiyatlarda anlaşma sağlanamaması üzerinde Suudi Arabistan tarafından petrole 8 dolar indirim yapılmış ve bu indirim haberinden sonra ise benzin ve diğer endeksli ürünlerde de küresel ölçekte bir düşme deva ediyor. Petrol fiyatlarındaki bu düşüş ise iç piyasalara yansımış olmanın yanı sıra düşüler halen devam ediyor. Buna göre Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, cuma günü gece yarısından itibaren motorinde 19 kuruş, benzinde ise 16 kuruş indirim yapılması bekleniyor. Petrolde yaşanan bu düşüşler ise en çok araç sahiplerini sevindiriyor.

Türkiye’de de İndirim Var

Son iki haftadır indirim gelen tek petrol türevi ürün benzin olmakla birlikte dün motorine de gece yarısından geçerli olmak üzere 27 kuruş indirim gelmişti. Cuma gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’de motorinde 19 kuruş, benzinde ise 16 kuruş indirim bekleniyor.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 5,75 liradan satılan motorinin litre fiyatı ise 5,48 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 5,65 liradan 5,38 liraya, İzmir'de 5,77 liradan 5,50 liraya indi. İndirimin tüm ülke genelinde uygulanması bekleniyor.

Petrol Fiyatları Neden Düşüyor?

Başta tüm dünyada olmak üzere petrol ürünlerinin fiyatlarında düşüş gözleniyor. Bu noktada akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanmaktadır.Bu hesap doğrultusunda ise dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebilmektedir. İlerleyen günlerde ise petrolün küresel piyasadaki talebine bağlı olarak ya da ortak bir fiyat belirlenmesi durumunda fiyatlara da yansıması mümkün olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim