Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Aralık2017 tarihinden itibaren kamuda çalışan taşeronların kadroya alındığının açıklamasının üzerinden geçen zaman içerisinde bir çok kamu kurumundaki taşeronlar kadroya dahil edilseler de, maaş sıkıntısı ve özlük hakları için özellikle Belediyelerde çalışan Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) personelleri isyan ediyor.

Yıllardır kadro beklentisi ile umutla bekleyen milyonlarca taşeron işciler’in hayal kırıklığı sürüyor. 4 Aralıktan sonra büyük sükse ile kadro verilmesi sonrası tam bir hayal kırıklığı yaşayan taşeron işçiler artık maaşlarında ve özlük haklarında düzenleme bekliyor. Kadroya geçmeden önceki maaşıyla geçtikten sonraki maaşları arasında 200-500 lira arasında bir zam alındı. Bu da belediyeden belediyeye değişiklik gösteriyor. Aynı ildeki belediyeler arasındaki maaş düzensizliği dikkatlerden kaçmıyor. Aynı belediyede aynı işi yapan kadrolu bir işçi ile sonradan kadro alan işçi arasındaki maaşlar arasında uçurumlar var. Özlük haklarından tutun tüm gelirlere kadar büyük farklar oluşan belediye personelleri arasında homurdanmalar almış başını gidiyor. Özellikle taşeron işçilerin kadroya geçişlerinin ardından dağıtılmaya başlanan 52 günlük ilave tediye ikramiyesinin BİT personellerine ödenmemesi de Belediye personelleri ile diğer kamu kurumlarında sözde kadroya geçen taşeronlar arasında fark olduğunun kanıtıdır. Yani Belediyelerde çalışan BİT personelleri hükümet tarafından yok bir çok özlük hakkında yok sayılmıştır.

4 Aralık’tan sonra taşeronların kadroya geçişlerinin ardından bazı belediye başkanları işçilerin maaşlarında en az 600-800 lira arasında bir artışa imza atarlarken, bazı belediye başkanlarının bunu sadece 200-400 lira arasında tutması oldukça önemli. Sanki A belediyesinde çalışan işçi ancak B belediyesinde çalışan işçiler ise köle gibi hizmet sunmaya devam ediyor.

Binlerce taşeronu kadroya alıyoruz açıklamalarının ardından sözde kadroya geçen bu personellerin neden özlük hakkı verilmedi? Aynı Belediye’de, aynı iki işi yapan işçiden kata ve kat daha az maaş alan BİT personelinin hakkı verilecek mi? Belediye Başkanlarının sözde kadroya alınan kamu personellerine vermiş oldukları maaş fakları için hükümet nasıl bir düzenleme getirecek? Belediyelerde çalışan personellerin beklentileri ne zaman son bulacak? Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte umutlarını sürdüren BİT personellerinin özlük hakkı ne zaman verilecek? Yerel seçimler öncesi hükümetten yeni bir düzenleme bekleyen Belediye personellerinin bu beklentilerine karşılık gelecek mi? Özellikle sosyal medyada binlerce BİT personelinin yerel seçimlerde kendilerine özlük hakkı ve maaş düzenlemesi verilmezse hükümete tepki gösterecekleri paylaşımları her geçen gün artarak devam ediyor.

Şimdi konuşma sırası hükümette, yerel seçimlere kısa bir süre kalmışken hükümet, Belediyelerde çalışan personellerin beklentilerini karşılayacak bir çalışma yapacak mı? Bunu hep birlikte bekleyip göreceğiz ve takipçisi olarak sizlerin sesi olmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim