Emniyet Genel Müdürlüğünün tekrardan çarşı ve mahalle bekçisi kadrolarını açamsı ve çoğaltmasından sonra şu anda özellikle geceleri Türkiye'nin dört bir yanında her mahallesinde bekçiler devriye görevi atmaktadır. Yaya olarak görev yapmakta olan bekçiler sorumlu olduğu mahalleler de gezmekte ve gezerken aralıklarla düdüklerini çalarak yerlerini belli etmektedir. Bugüne kadar on milyonlarca kişinin GBT sorgulamasını yapmakta olan bekçiler kimlik sorabilir mi, mahkeme bekçilerin kimlik sorup soramayacağına ilişkin durumuna ne diyor?

MAHKEME: SORAMAZ, EGM: SORABİLİR

Bugüne kadar çarşı ve mahalle bekçilerine kimliklerini vermek istemeyen İzmir'de bir grup ile Mardin'de bir grup bekçilerle davalık oldu ve bu olayların neticesinde mahkeme vatandaşların haklı olduğunu belirterek bekçilerin kimliklerine bakamadıklarından dolayı kestikleri para cezasının iptalini istedi. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü mahkemenin verdiği bu tutuma karşı çıkarak resmi internet sitesinden verdiği bilgi de Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin asayiş ekibi olduğunu ve kimlik sormaya, olaylara müdahale etmesine yetkisinin olduğunu belirtti.

Şu anda sistem nasıl işliyor sorusunu sorarsanız eğer bekçilere kimlik verilmediği takdirde bekçiler kişileri tutarak polis ekiplerini çağırıyor ve kimliklerini bu şekilde sorguluyor. Fakat yakınlarda polis ekibi yoksa bekçiler vatandaşlara kimliklerini göstermediklerinden dolayı para cezası kesiyor.