İçişleri Bakanlığı bünyesinde görevlendirilmekte olan çarşı ve mahalle bekçileri Türkiye'nin her il ve ilçelerinde gece saatlerinde görevlerine başlamaktadır. Bekçiler bugüne kadar on milyonlarca kişinin GBT kontrollerini yaptı ve asayiş uygulamasında büyük bir faydalarının olduğu İçişleri Bakanlığının verileri ile belirtilmişti. Buna göre çarşı ve mahalle bekçilerine geçtiğimiz gün Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM tarafından çıkarılan kanun ile bir çok yetki verildi fakat halen tartışmalar sürmeye devam ediyor. Çarşı ve mahalle bekçilerinin kıyafet ve üst araması yapıp yapamayacağı soruları yöneltiliyor.

BEKÇİLERE HANGİ YETKİLER VERİLDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM tarafından yayımlanan duyuru ile çarşı ve mahalle bekçilerine yeni çıkan kanun kapsamında bir çok yetki verilmişti. Verilen yetkilere bakıldığında kimlik kontrolü yapabilme, araç durdurabilme, üst arama ve silah kullanma yetkilerinin bulunduğu belirtiliyor. Öte yandan Adalet ve Kalkınma Partisi AKP ile Milliyetçi Hareket Partisi MHP bekçilere yoklama ve sıvazlama izni vermemişti.

YOKLAMA VE SIVAZLAMA NEDİR?

Yukarıdaki haber ile bekçilere verilmesi planlanan ancak sonradan geri kaldırılan yoklama ve sıvazlama yetkisinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Buna göre bekçilerin üst arama yetkileri çıkarılan kanun kapsamında bulunuyor fakat yoklama ile sıvazlama yetkisi bulunmamaktadır. Bu yetkinin verilmemesi için muhalefet partileri de bilindiği üzere kanun teklifi yapıldığı gün açıklama yapmışlardı.

Editör: TE Bilisim