Korona virüs tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de sosyal ve ekonomik olarak etkilemeye devam ediyor. Özellikle Ramazan ayının da gelmesi ile birçok kişi bayram hazırlıklarına şimdiden başladı. Peki bayramda kısıtlamalar kalkacak mı? Hayat ne zaman normale dönecek gibi sorular birçok kişi tarafından sorulmaya başlandı. Bu kapsamda ise özellikle iller arası seyahat yasağının kaldırılıp kaldırılamayacağı geliyor. Yetkililerce de yaklaşan bayram sebebi ile Bilim Kurulundan tavsiye istenmiş olup detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Bayramda Yasak Kalkacak Mı?

Özellikle vakalara ilişkin verilerin açıklanması ile birçok kişi yasakların ne zaman kalkacağını merak etmeye başladı. Bu noktada Bilim Kurulu, özellikle mecburi durumlar dışında il geçişlerine izin verilmesine soğuk bakmakta olup aynı şekilde Sağlık Bakanlığı da bu görüşü paylaşarak, geçişlere izin verilmesi durumunda iller arası riskin artacağı görüşünde bulunuyor. Bu sebeple bu Ramazan Bayramı’nda illerdeki seyahat yasağının uygulanmasına devam edilmesine, yasağın ise daha sonraki aylarda kademeli olarak kalkmasının mümkün olacağı vurgulanıyor. Uzmanlar ise bayrama kadar olan süreçte iyileşen hasta sayısının günlük vaka sayısının üzerinde olmasınınnormalleşme adımlarında belirleyici olacağını dile getiriyor.

Yaşam Ne Zaman Normale Dönecek?

Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, İstanbul’un normalleşme yolunda diğer illere göre daha avantajlı olduğu vurgulandı. Bu noktada tamamen bir normalleşme için öncelikle aşı ve ilaç tedavilerinin bulunmuş olmasına dikkat çekiliyor. Fakat Türkiye’de de mayıs ayı itibari ile faaliyetlerini durduran bazı işletmeler tekrar iş başı yapabilecek. İlk olarak bakanlıktan izin alan AVM’lerin açılması daha sonra ise oteller ve diğer bazı sektörlerde de faaliyetler yavaş yavaş başlayacak. Fakat bu süreçte tiyatro, sinema ve konser gibi organizasyonlara ise bir süre daha izin verilmeyecek.