ABD Başkanı Barack Obama'nın özel temsilcisi Kobani'de! PKK’nın Suriye kolu YPG tarafından geçen hafta sosyal medya üzerinde yayınlanan ve yabancı savaşçıları Türkiye’ye karşı saldırmaya çağıran videoya ABD’den büyük tepki geldi.

 

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kobani'ye gittiği bildirildi.

Rusya, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesini sağlamak için hava bombardımanına başlarken, Fransız haber ajansı AFP'den çok konuşulacak bir iddia geldi.
 
AFP, Kürt kaynaklara dayandırarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kobani'ye gittiğini duyurdu.
 
Kaynaklar AFP'ye, McGurk'e Fransız ve İngiliz yetkililerin de eşlik ettiğini söyledi. Toplantının ayrıntılarına vâkıf olan bir Kürt kaynağı, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyondan yüksek düzeyli bir askeri delegasyonun, Cumartesi günü Suriye Demokratik Güçleri ile bir araya geldiğini belirtti.
 
Söz konusu kaynak, Kobani'deki görüşmelerin IŞİD'e karşı mücadelede askeri planları kapsadığını sözlerine eklerken, "Bu toplantıların bölgede görülecek birçok gelişme üzerinde etkisi olacak" dedi. McGurk'ün teması, üst düzey bir ABD'li yetkilinin Suriye topraklarına yaptığı ilk ziyaret olarak kayıtlara geçti.
 
BİRLİĞİN İÇİNDE YPG ÜYELERİ VAR 
 
AFP'nin haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın McGurk'ün ziyaretine ilişkin bir açıklama yapmadığı da belirtildi.
 
Suriye Demokratik Güçleri, Suriyeli Kürtlerden ve Araplardan oluşuyor ve Uluslararası Koalisyon tarafından IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede destek görüyor.
Birliğin içinde ağırlıklı olarak PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri uzantısı YPG üyeleri bulunuyor.  
 
TÜRKİYE PYD'YE KARŞI 
 
Türkiye, Cenevre'de yürütülen çözüm görüşmelerine terör örgütü olarak değerlendirilen PYD'nin katılmasına karşı tavır koymuştu.  
 
PYD, geçen Cuma BM öncülüğünde başlaması öngörülen Suriye görüşmelerine davet edilmemişti. Bunun üzerine PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve beraberindeki heyet Cenevre’den ayrılmıştı.
 
RUSYA DESTEĞE BUGÜN BAŞLADI
 
Öte yandan Anadolu Ajansı, Rusya'nın, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Fırat'ın batısında ilerleme çabaları için destek vermeye başladığını bildirdi.
 
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rus savaş uçakları, Membic ilçe merkezini, ilçenin kuzeydoğusundaki Tişrin Barajı yönünden vuruyor. PYD liderliğindeki güçlerin eş zamanlı kara operasyonuna başlayıp başlamadığı ise henüz bilinmiyor. 
 
IŞİD'in şiddetli direnişi nedeniyle PYD'nin nehrin batısında Halep'e bağlı Menbic ilçesini alabilmesi, hava desteğinin gelip gelmemesine bağlı kalmıştı.
 
PYD öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava desteğini ertelemişti. 
 
MENBİC KRİTİK ÖNEMDE
 
Menbic veya Münbiç adıyla bilinen kasaba, kuzeyde Türkiye sınırına ve doğuda Fırat kıyısına 30’ar kilometre mesafede bulunuyor ve bu açıdan Ankara açısından kritik öneme sahip.
 
PKK’nın Suriye kolu olarak değerlendirilen PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesini “kırmızı çizgi” ilan eden Ankara, bir yandan da Türkiye sınırındaki bölgeden IŞİD’i kovmaya çalışıyor.