Birçok kişinin merakla beklediği çalışmalardan biri de hiç şüphesiz EYT olup EYT mağdurları her gün seslerini duyurmak için sosyal medya ve medyada çalışmalar yapıyor. Konu ile ilgili olarak ise sevindirici bir haber Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan geldi. Selçuk tarafından yapılana açıklamada emeklilik reformu hakkında bir çalışma yürüttükleri ifade edildi. İlgili açıklamanın detayları haberimizin devamında yer alıyor.

Selçuk Açıkladı: Yaş Beklenmeyecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan gelen emeklilik reformu açıklamasında emeklilikte istenilen, gerekli olan prim gün sayının tamamlandığı ama yaş şartını sağlamayan kişilerin yani EYT’lilerin sayısının 2019 yılında 5 milyonu geçtiği ifade etti. Selçuk, CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında EYT’lilerin merakla beklediği konu hakkında açıklamada bulundu.

Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar

Selçuk EYT açılımını Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar şeklinde kullanmayı tercih ettiklerini ifade ederek "Emeklilikte 3 ana parametre var; sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorun var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde ‘yaşlılık aylığı.’ Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş, yaşlı olarak kabul edilmiyor” ifadelerinde bulundu.

Yaş Şartı Değişecek Mi?

Selçuk ayrıca "Şu anda bizim EYT bekleyenler, emeklilikte yaşı tutmayan kardeşlerimizin ortalama yaşı 48. Ama dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş, yaşlı olarak kabul edilen bir yaş dilimi değil. Bizim geçen sene emekli ettiğimiz nüfusun ortalama yaşı 52-53 bandında. Yani Türkiye halen yapılan reformların neticesinde 65 yaş ortalamasına ulaşmış değil. Bunun tamamen 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. Çünkü normalde bu bir reform süreciydi, reform sürecinin sonucunda yaş kriteri tekrar getirildi” ifadelerini kullanarak EYT’lilerin durumunu açıkladı.