Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı. Toplanan kurulun gündem başlıkları, illerdeki vaka sayıları ve hastaneye yatış oranları şeklindeydi. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Bakan Koca’nın Omicron varyantının Türkiye'de baskın hale geldiğini açıklaması toplantının önemli notlarından biri oldu. Koca, toplantıda alınan yeni kararlardan yola çıkarak aşısı tam olan temaslılara karantina uygulanmayacağını söylerken sözlerine şöyle devam etti: “Herhangi bir belirti göstermeyen kişilere PCR testi yapılmayacak.”

"Hasteneler de Tedavi Edilmesi Gereken Hasta Sayısında Yaklaşık Yüzde Onluk Artış Oldu"

Bakan Koca'nın toplantı sonrası açıklamalarından öne çıkanlar:

Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi Ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat birden arttı. Bununla birlikte hastanelerimizde tedavi edilmesi gereken hasta sayısında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış oldu. Salgının önceki dönemlerinde daha az sayıda vaka ile daha yüksek hastaneye yatışlar görüyorduk.

Omicron varyantı salgının tehlikesini azaltacağa benziyor. Bu durumu ümitle bekliyoruz. Bunun yanında tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Salgının ilk dönemlerine kıyasla enfekte olanların daha düşük bir oranı hastaneye yatıyor olsa da hiçbir sağlık sisteminin kapasitesi sınırsız değildir.

Karantina ve PCR Testinde Yeni Karar

Bugünkü bilim kurulumuzda aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler.

Bilim Kurulumuz gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır.

Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır. Salgını gündemimizden çıkarmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim.

"Turkovac Aşısı Sinovac Aşısından Daha Etkili Olduğu Gösterildi"

Faz 3 aşamasında 1182 gönüllüden elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Turkovac aşımızın karşılaştırma kolu olan Sinovac aşısından daha etkili olduğu gösterildi. Turkovac aşımızı güvenli şekilde kullanabileceğimizi yüksek sesle söylemek konusunda kimsenin tereddütü olmamalı.

Editör: TE Bilisim