Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapılan açıklamada binlerce öğrenciyi sevindirecek bir haber müjdelendi. Bu açıklamaya göre devlet tarafından 44 bin 500 TL karşılıksız burs verilecek olup bu burs ödemeleri ise Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından ilgili burs ödemesine ilişkin detaylar da verilmiş olup burs programı ve kapsamı ile şartlarına ilişkin detaylar haberin devamında yer almaktadır.

TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı

İlgili program kapsamında “Ülkemiz açısından stratejik değer taşıyan alanlarda yürütülecekprojelere katkı sağlamak üzere/alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve/veyateknolojik çalışmalar ile temayüz etmiş ve yurt dışında çalışma deneyimine sahip baştaTürk bilim insanları olmak üzere nitelikli araştırmacıların yurtdışından Türkiye’yegelmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen üniversite*, sanayi**kurum ve kuruluşları veya kamu kurumlarında yürütmelerini sağlamak için destekverilecektir” açıklaması yapıldı.

Başvuru Şartları Neler?

Son 3 yıl içeresinde 12 aydan fazla Türkiye’de ikamet etmemiş olmak, Son 4 yıl içerisinde doktorasını almış ve yurt dışında doktora sonrası araştırma deneyimine sahip kariyerinin başında olan araştırmacı olmak, Yurt dışında 4 yıl süre ile en az Doktor Öğretim Üyesi (Yardımcı Doçent) olarak çalışmış veya doktora sonrasında yurt dışında 4 yıl ve üzeri araştırma deneyimine sahip ekip lideri veya bağımsız akademik araştırma yürütmüş olan araştırmacı olmak gibi birtakım özel başvuru şartlarının sağlanması gerekmektedir.

Ne Kadar Burs Ödenecek?

İlgili program kapsamında Araştırma Başlangıç Paketi Ödeneği olarak tek seferlik Genç Araştırmacı: 500.000, Deneyimli Araştırmacı: 1.000.000 TL alacak. Aylık olarak ise genç araştırmacılara 20 bin TL, deneyimli araştırmacılara ise 24 bin TL verilecektir. Araştırmacı Ekibinin Oluşturulması Desteği Araştırma EkibindeYer Vereceği 5 Doktora Öğrencisinin Burs Giderleri olarak ise Öğrenci Başına 4.500 TL ödeme yapılacaktır.