Ülkemizde birçok kişi emekli olmak için çalışmakta, çalışmayanlar ise kendilerine sunulan haklar çerçevesinde emeklilik için istenen şartları sağlamaya çalışmaktadır. Bu noktada ev kadınları başta olmak üzere, çalışmak istemeden emekli olmak ise isteğe bağlı emeklilik ile mümkün olmaktadır. İlgili emeklilik sisteminden yararlanmak isteyenler için başvuruş şartları ve diğer detaylar şu şekildedir.

İsteğe Bağlı Sigortalı Nedir?

Hürriyet’in haberine göre daha önce SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın kendi kanunları uyarınca isteğe bağlı sigortalılık hükümleri uygulanmakla birlikte 2008 kanunu sonrasında sadece SGK altında sadece 4/B statüsünde vatandaşların kendi isteği ile prim yatırma ve emekli olmasının önü açık kalmış bulunuyor.

İsteğe Başlı Sigortalı Nasıl Olunur?

Buna göre çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup isteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri öderler ve bu şekilde emekli olabilmektedir. Burada sağlanması gereken bir diğer şart ise 18 yaşından büyük olunmasıdır. İsteğe bağlı emeklilik için sağlanması gereken şartlardan biri 18 yaşından büyük olunmasıdır. Bu belirtilen şartları sağlayanlar isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup aynı zamanda 4/a statüsünde olanlar ay içerisinde 30 günden az çalışanlar, yani yarı zamanlı istihdam edilenler de isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.

Hangi Belgeler Gerekiyor?

SGK il müdürlüklerine giderek isteğe bağlı emeklilik yaptırmak isteyenlerin yanlarında nüfus cüzdanları ve fotokopisi ile birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilgili başvuru formunun doldurulması ile birlikte isteğe bağlı emeklilik başvurusu onay sürecine alınmaktadır. Sonrasında ise onay alan kişi, her ay sigorta primini kendi ödemesi ve prim gün sayısının tamamlanması ile de emekli maaşı koşullarından faydalanabilmektedir.

Ne Kadar Prim Ödenecek?

İsteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyenlerin 2019 yılı itibari ile ödeyebilecekleri en düşük prim miktarı 818 TL iken ödenebilecek en yüksek prim 6.140 TL şeklinde yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim