Gökyüzü bu gece ender görülen bir olaya sahne olacak. Ay tutulması ve Süper Ay, 33 yıl aradan sonra birlikte yaşanacak. Uzmanların "Büyük tesadüf" dediği Süper Ay ve Ay tutulması, Türkiye'den yarın 04.47 itibariyle izlenebilecek. Türkiye gibi başta Avrupa ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinden gözlem yapılabilecek. 
DAHA PARLAK, DAHA BÜYÜK 
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Merkez Müdürü Prof. Dr. Selim Osman Selam, "Bu yıl içinde 28 Eylül'de ve 27 Ekim'de Süper Ay'lar gerçekleşecek. 28 Eylül'deki Süper Ay'a 33 yıl aradan sonra bir de tam Ay tutulması eşlik edecektir" dedi. Süper Ay tutulmasının Ay'ın yörüngesi üzerinde Dünya'ya en yakın olduğu sırada gerçekleşeceğini ifade eden Selam, "Ay, Dünya'ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da Dünya'nın Güneş ile Ay'ın arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Tutulma Ay'ın Dünya'ya yakın olduğu sırada gerçekleşeceği için tutulma öncesi Ay daha parlak ve daha büyük görünecek. Tutulma 04.47'de olacak, Dolunay evresi 05.52'de gerçekleşecek" diye konuştu. 

'KANLI AY' UYDURMA
Süper Ay tutulmasının bir tesadüften ibaret olduğunu dile getiren Prof. Dr. Selim Osman Selam, olağanüstü herhangi bir durumun yaşanmadığını söyledi. Bu tutulmaya "Kanlı Ay Tutulması" denmesinin de yanlış olduğunu belirten Selam, "Bunun ayın kırmızı görünmesiyle ilgisi yok. Her Ay Tutulması'nda Ay, bakır renginde görünür. 'Kanlı Ay Tutulması' uydurulmuş terim, başka inançlara dayanıyor" dedi. SABAH
Editör: TE Bilisim