Bilindiği üzere bedelli askerlik tartışmaları uzunca süreler devam etmiş, kararın tamamlanmasının ardından sonlanmamış, hatta gündemi günlerce tartışmalarıyla meşgul etmişti. Karardan sonra başvurular alınmaya başlandı ve artık bedelli askerlik uygulaması için son günlerin içinde bulunuyoruz. Bedelli askerliğe ilişkin süreç devam ederken, normal askerlik süreleriyle alakalı bir iddia da gündemi karıştırdı.

Ortaya atılan iddia da normal askerlik süresinin 2 aya çekileceği, konuyla alakalı kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' ın vereceği ifade edildi. Açıklamasında asker sayısının her yıl arttığını, asker almak konusunda bir kontenjan olduğunu ve bu sayısının her yıl 300 bin kişiyle sınır olduğunu aktaran AK Parti vekili Mustafa Elitaş " 750 - 800 bin her yıl askerlik çağı gelen kardeşimiz var. TSK'nın yılda 300 bin asker alma kapasitesi var. Ya TSK'nın 4 ayda bir yapılan devrelerini 3 ayda bire düşürerek askerlik süresini kısaltmak ya da Başbakanımızın dediği gibi bedeli mukabilinde askerliğini ifa etmiş saymak. Sanırım yeni hükümetin ilk gündemlerinden biri bu kanun olarak gelecek. Bu işlerin hükümetle uyumlu olarak yapılması gerekir. " şeklinde konuşmuştu.

Askerlik süresi 2 ay mı olacak? İşte detaylar

Milliyet Gazetesi Yazarı Karakuş tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre askerlik süresinin 2 aya indirileceği, yeni sistemin bedelli askerliğe ihtiyaç duyulmayacağı bir sistem olduğunu aktardı.  Açıklamasında hem uzun hem de yeni kısa sistem askerliğin gündemde olduğunu, isteyenlerin hangi askerlik tipinde bulunacağını karar verebileceği yönünde bir sistem olduğunu ifade etti.

Kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek

Askerlikle alakalı gündeme bomba gibi düşen sürenin kısaltılacağı iddialarının yanıtına dair Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın karar mercihi olduğu ve konuyla alakalı kararın verilmesinin ardından kamuoyu gündemine yansıtılacağı belirtiliyor. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan onay verirse, isteyenler 2 ay askerlik yapacak ve yapmadığı her ay askerlik için asgari ücret kadar ödeme yapacak. İsteyenler uzun dönem askerliğini yapacak ve devletten asgari ücret alacaklar.

Editör: TE Bilisim