Devlet tarafından annelere sağlanan destekten biri de çalışan annelere ödenen çocuk bakım desteği ve doğum parası ödemesi olmakla birlikte geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada bu ödemeye zam yapıldığı açıklanmıştı. Peki ödemenin miktarı 2020 yılı itibari ile ne kadar oldu, kimler bu destek ödemesinden yararlanabilecek, işte detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

Hangi Ödemeler Kapsamda Yer Alıyor?

Annelere sağlanan devlet desteği çocuk bakım desteği ve gebelik öncesi ve sonrasında izin, doğum parası olmak üzere yapılan ödemeleri kapsamaktadır. 2020 yılı itibari ile süt parası 2020 TL olarak artış gösterirken, çalışan annelerin çocuklarını kreşe göndermeleri için sağlanan destek ise 100 Euro olarak belirlendi. Ayrıca eğitimli bakıcı desteği bu yıl aylık 200 Euro’dan 300 Euro’ya artış gösterdi. Devlet tarafından doğum yapanlara süt ve emzirme parası, doğum ve kreş yardımı ile yarım gün çalışma desteği ile aynı zamanda eğitimli bakıcı desteğinde de artış yapıldı.

Başvuru Şartları Neler?

Devlet, çalışan annelere farklı destekler sağlamakta olup sağlanan bu desteklere 2020 yılı itibari ile zam gelmiş bulunuyor. Bu noktada çocuk bakım desteği ödemesinden yararlanmak isteyenlerin Türk vatandaşı olmak, sigortalı olarak çalışıyor olmak, 0 ile 2 yaş arasında çocuk sahibi olmak, asgari ücretin en az 2 katından az maaş almak, hali hazırda İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya’da ikamet ediyor olmak.

Bakıcı desteğinden yararlanmak için ise bakıcının kadın olması, Türk vatandaşı olması, 30 gün çalışan primin yatırılmış olması, 18 yaşından büyük olmak, bakıcılık edilecek evin yakınında ikamet ediyor olması şartları aranmaktadır. Kreş desteği için annenin asgari ücretten düşük bir ücrete çalışıyor olması, çocuğa bakacak kimsesi yok ise bu destek sağlanmaktadır. Yarım gün izin olanağından annelerin yanı sıra babalar da yararlanabilmektedir.

Başvuru Şekli Nasıl?

İlgili desteklerden yararlanmak isteyenlerin www.sgkegitimlibakici.orgveya www.sgk.gov.tr internet adreslerinden başvuru yapması mümkün olmakla birlikte bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yaparak gerçekleştirebilmektedir.