Ülkemizde çalışan ya da çalışmak isteyen binlerce anne bulunmakta olup özellikle işe başlamaya geç kalanlar ya da prim yatırmaya durumu müsait olmayanlar için gündemde bir haber müjde oldu. Bu habere göre özellikle engelli çocuğu olan annelere sağlanan olanakların yanı sıra erken emeklilik hakkı da tanınacak olup çocuğun bakımı için geçirilen vakit ve özen sebebi ile emekli olan annelerin yüzü gülecek. Bu durumda olan annelere sağlanacak olan erken emeklilik hakkına dair açıklamalar ve detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

Kanun ile Birlikte Sağlanacak

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ile birlikte özellikle ilgili konuya ilişkin olarak başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan annelere erken emeklilik hakkı verilmesi yer alıyor. Buna göre ağır engeli bulunan bir çocuğa sahip olan 4/A/B/C’ye tabi olan ve sigortalı olarak bir işte çalışan, kendi isteği ile emekli olan anneler bu erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor.

Annelerin ayrınca sigortalılıkta geçen hizmetlerine, dörtte bir oranında süre ilave edilmekte olup bu sayede hem emekli aylıkları artmakta hem de yaş şartından indirim sağlanarak erken emeklilik hakkından yararlanmaları mümkün olmaktadır.

Kimler Yararlanabiliyor?

İlgili erken emeklilik hakkından kendisi ya da eşi ile birlikte ağır engeli bulunan bir çocuğu evlat edinen anneler de öz ebeveynler gibi bu haktan yararlanabiliyor. Birden fazla ağır engelli çocuğu bulunan anneler, her iki çocuk için de rapor almak zorunda ancak yalnızca bir çocuk için erken emeklilik hakkından yararlanabilmekle birlikte bu haktan yararlanmak için malûl olup olmadığının tespiti raporunu alarak ilgili SGK il müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

İlgili haktan şimdilik sadece Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Eskişehir, İzmir, Malatya ve Tekirdağ olmak üzere 8 pilot il yararlanmakta olup ilerleyen günlerde uygulamanın yayılması bekleniyor.