Geçtiğimiz günlerde Amerika’da yaşanan hava olayı tüm dünyayı çok etti. ABD’nin Colorado eyaletinde gerçekleşen olayda hava sıcaklığı bir günde 30 derece düşerek yoğun kar yağışına neden oldu. Hayatı olumsuz etkileyen hava değişimi sonrasında ise milyonlarca kişi bu hava olanının neden kaynaklandığını merak etmişti. Amerika’da Colorado ve Montana eyaletlerinde görülen bu hava olayının nadir görülen bir hava olayı olduğunu ifade eden uzmanlar bu olayı polar vortex (kutup girdabı) adını veriyor.

Türkiye için de benzer bir durumun yaşanabileceğini açıklayan Boğaziçi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek “Bu sonbahar orta Akdeniz üzerinden gelecek sıcaklıklar var, o sistemler Akdeniz’de fırtınaları ve kuvvetli yağışları, sel felaketlerini beraberinde getirecek. Bunlar yaşanacak gözüküyor” ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.

Türkiye’de Benzer Bir Olay Yaşandı

Meteoroloji uzmanları tarafından yapılan açıklamada ABD’de yaşanan bu hava olayının 2000 yılında İstanbul’da da benzer bir şekilde yaşandığı ifade edildi. Buna göre deniz suyunun 26 derecenin üzerinde çıkarak sıcak soğuk hava çarpışmasına neden olduğu, bu durumun 2000 yılında İstanbul’da bir günde hava sıcaklığının 25 derece düşerek gerçekleştiği örnek gösteriliyor.

Yeniçağ’a konuşan Boğaziçi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek özellikle eylül ve ekim ayları için yüksek sıcakların yaşanacağını, kuzeyden gelen en ufak bir soğuk hava dalgasının bu tür benzer bir hava olayına neden olabileceğini ifade etti.

Eylül Sıcak Geçecek

Tek yaptığı açıklamada Türkiye genelinde hava sıcaklığının eylül ayında tropikal havaların etkisinde olunması sebebi ile sıcak geçeceğini ifade etti. Yaptığı açıklamada “Eylül, Ekim ayları boyunca da bu tropikal siklonları göreceğiz. Çünkü sıcak bir yazdan çıkıyoruz, kuzey yarım kürede, dünyanın eğim açısının değişmesinden dolayı da yavaş yavaş havalar kuzey yarım kürede soğumaya başlayacak. Bu Amerika’da biraz daha kuzeyde daha fazla soğuk olduğu için etki oluştu.

Gün içerisinde de olup, Amerika’daki etkisini terk edecek. Küresel iklim değişikliği birçok olayı tetikliyor tabii ki. Ama bir meteorolojik atmosferik olayı küresel iklim değişikliği diyebilmek için öncelikle olayın birkaç kere tekrar etmesi lazım” ifadelerinde bulundu.