Almanya ile yapılması planlanan vize serbestisi uygulamasında çalışmaların hızlandırılması gündeme geldi. Buna göre 19 Eylül’de Başkan Erdoğan tarafından yayınlana genelgede özellikle yol haritasının belirlenmesine yönelik çalışmamaların hız kazanması gündeme geldi. Almanya başbakanı Angela Merkel’in de sürecin hızlanması için Türkiye’ye teklif verdiği ifade edildi. Bu ay s bitmeden konu ile ilgili olarak çalışmaların hızlandırılması ve somut bir sonucun ele alınması bekleniyor. Almanya tarafından Türkiye’ye sunulan 72 kriterin şu an 66’sı tamamlanmış durumda olup kalan 6 madde için de Türkiye’nin çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.

15 Milyondan Fazla Türk Ziyaretçi Var

Özellikle iş adamları başta olmak üzere birçok vatandaş vize serbestisinin bir karara bağlanmasını heyecanla beklemektedir. Özellikle Türkiye’den her yıl bir milyondan fazla vatandaş Schengen vizesi almak için başvuru yapmakta olup bu yeni serbesti ile 15 milyondan fazla vatandaşın Almanya’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Türk vatandaşları vize masraflarından da kurtaracak olan uygulamanın ilerleyen dönemlerde ticaret üzerinden de olumlu etkilerinin olması bekleniyor.

Kalan 6 kriter, vize serbestisi için vatandaşların temel hak ve özgürlüklerin korunması başta olmak üzere ifade özgürlüğü gibi reformları içermektedir. Bu konular ile ilgili reformların yapılması ve Avrupa Komisyonu’nun onaylaması durumunda Türk vatandaşlara vize serbestisi süreci de tamamlanmış olacak. Bu uygulamanın Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri de güçlendirmesi beklenirken ekonomik ve siyasi ilişkilerin de iyileşmesi beklene katkı sağlaması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim