Yükseköğrenim kurumuna öğretim görevlisi dışındaki öğretim elemanı kadrolarındaki alımlarda uygulanacak olan yönetmelik'te başvuru şartlarından bir tanesi 35 yaşını doldurmamış olmak maddesi için yargıda devam eden dava sonuçlandı.

Danıştay Başkanlığında 8. daire araştırma görevlisi için aş şartının iptal edilmesini kabul ederek karar verdi. Anayasa'nın ilgili maddesi gereğince öğretim elemanı alımlarında atanacak kişilerin yaş şartının kanunla yapılması gerektiği ifade edildi. Yaş koşulunun yönetmelik hükümlerince düzenlenmesi nedeniyle hukuk normlarına aykırılık tespit edildiği ifade edildi.

35 YAŞ SINIRI İÇİN DÜZENLEME;

Yök'ten basına yapılan açıklamalarda YÖK'ün kalite çıtasını yükseltmek için açılan davalarda YÖK'ün itirazını haklı bulunduğu belirtildi. Buna göre yeni alımlarda bazı kadrolardaki personel alımları için tezli yüksek lisans mezunu olmak şartını uygulanmaya devam etti. Diğer bir karar ise 35 yaş şartı düzenlemesi için oldu. Buna göre 35 yaş sınırının kaldırılması için yapılan açıklamada ise çalışma başlatıldığı akademik açıdan 50-55 yaşında kişilerin araştırma görevlisi olmasının uygun olmadığı ifade edildi. Yeni bir düzenleme yapılmak üzere çalışmaların başladığı aktarıldı.

HANGİ KURUMLARDA 35 YAŞ ŞARTI ARANMIYOR?

657 sayılı devlet memurları kanununda yaş sınırı 35 olarak uygulanıyor. Askeri ve polis memuru alımlarında yaş sınırı 30 olarak istenilmektedir. A gurubu uzman, müfettiş, denetmen gibi kadrolardaki personel alımlarında 35 yaşını doldurmamış adayla başvuru yapabiliyorlar. 4857 sayılı kanun kapsamında SYDV alımlarında 35 sınırı aranmıyor. Üniversitelere sağlık personeli alımları ile öğretmen alımlarında bu şartlar aranmamaktadır. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.