Birçok kişinin, iş verenin ve çalışanın sıklıkla duyduğu kelimeler arasında yer alan AGİ, tam ismi ile Asgari Geçim İndirimi formu genel itibari ile çalışana ait bilgileri içeren, eş ve çocuklar hakkında bilgiler de dahil olmak üzere temel olarak 3 kısımdan oluşan bir form belgesi olarak ifade edilebilir. İlgili çocuk ve eş durumunda çalışanın bir durum güncellemesi olduğunda, işe başladığında ve diğer durumlar bu formun doldurularak iş yerine bildirilmesi zorunludur. Peki AGİ formu nasıl doldurulur, hangi unsurlara dikkat etmek gerekir, işte detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

AGİ’den Kimler Yararlanabilir?

Asgari geçim indirimi olarak ifade edilen durumdan ücret karşılığı çalışanlar, emekli olanlar ve SGDP’ye bağlı olarak çalışanlar yararlanmakta olup çalışanların eş ve çocuk durumuna göre maaşına ekleme yapılması için ilgili durumları sağlayanların bu formu doldurmaları ve iş yerlerine beyan etmeleri gerekir.

AGİ Formu Doldurma

Öncelikle AGİ formunu doldururken bireylerin bilgileri doğru bir şekilde doldurması oldukça önemlidir. Aynı zamanda eksiksiz olarak doldurulması da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Buna ek olarak temel olarak 3 bölümden oluşan formun ilk bölümünde bireylerin T.C. kimlik numaralarını, adını ve soy adını, hali hazırda çalıştığı görevi ve daha sonra ise sicil numarasını girmesi gerekmektedir.

T.C. kimlik numarası, ad ve soya ad bilgilerinden sonra ise devlet memuru ise kurum tarafından verilen sicil numarası, 4A SSK kapsamında çalışanlar 4A SSK sicil numarasını, ilk kez sigortalı işte çalışmaya başlanmışsa da sicil numarası kısmı boş bırakılır.

Eş ve Çocuk Bilgileri

Formda aynı zamanda eşin adı, gelir durumu olmak üzere forumda özel olarak istenen bilgiler, kasıt ücretli çalışıp çalışmadığına dair bilgiler, eş çalışmıyorsa ilgili çalışmıyor kısmının işaretlenmesi ve bilgilerin doldurulması gereklidir. Eğer çalışıyorsa, memur ya da ücretli çalışansa, fark etmeksizin çalışıyor kısmının işaretlenmesi yeterlidir. Çocuk kısmında ise öz ya da üvey olması fark etmeden bilgilerin doldurulması gerekir. Önemli olan kısımlar ise T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve okul bilgileridir.

Editör: TE Bilisim