Yıllar önce yakalanmasında Yunanistan'ı suçlayan ve Yunan Devletine dava açan Abdullah Öcalan'ın ilk duruşmasına Avukatı Çiçek, hazır bulundu. Mahkeme ilk duruşmada eksik evrakların yeniden tamamlaması için davayı bir sonraki tarih olan 22 Şubat 2016'ya erteledi.


Duruşmayı Öcalan'ın yeğeni olan HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek  Öcalan da izledi. 
 
Öcalan, 9 Aralık 2008 tarihinde avukatları aracılığıyla açtığı davada,  Yunan devletini "yasa dışı muamele yapmak ve temel insan haklarını ihlal etmekle"  suçlayarak  20 bin 100 avro tazminat talebinde bulunmuştu. 
 
Dava dilekçesinde, 1988'de Suriye'den kaçtıktan sonra yakalanıncaya  kadar olan süreci anlatan Öcalan, Yunan devletinin, "kendisini koruyacağı ve  siyasi iltica hakkı tanıyacağı" yönünde söz verdiğini ancak bu taahhüdünü yerine getirmediğini savunuyor. 
 
"İKİNCİ KEZ Yunanistan'A GELDİM ÇÜNKÜ..."
 
Yunan basınındaki haberlere göre Öcalan, dilekçesinde, Roma'da  bulunduğu sırada dönemin Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'un bazı  milletvekilleri aracılığıyla hükümetin kendisine yardımcı olacağını iletmesi üzerine ikinci kez Yunanistan'a geldiğini belirterek, "Korfu Adası'na geldiğimde EYP (Yunan Gizli Servisi) Başkanı Stavrakakis beni güvenli şekilde Güney Afrika'ya götüreceklerini söyledi. Uçağa bindikten sonra Güney Afrika''dan önce  Kenya'ya gideceğimizi öğrendim. İtiraz etmemi engellemek için bunu bana uçağa bindikten sonra söylediler.

 
"KENYA'NIN AMERİKALI GİZLİ SERVİSLERİN..."
 
Kenya'nın Amerikalı gizli servislerin merkezi olduğu  herkesçe biliniyordu. Orada Yunan Büyükelçisi'nin konutunda kaldığım sürece bana siyasi iltica hakkı verilmesi konusunda Yunan ve Güney Afrika makamları arasında  hiçbir irtibat olmadığını öğrendim. Daha sonra Atina, büyükelçilik konutundan çıkarılmamı ve Kenya'daki bir çiftliğe götürülmemi istedi. Ben ise, BM Genel  Sekreteri'ne teslim edilmeyi istedim ancak, Yunan Dışişleri Bakanlığı bunu da  kabul etmedi" ifadelerine yer verdi. 
 
Haberlerde, Öcalan'ın 2 Şubat 1999'da Korfu Adası'ndan Kenya'ya, Yunan  makamlarının "Lazaros Mavros" sahte ismiyle kendisine tedarik ettiği C015918  numaralı Kıbrıs Rum pasaportu ile seyahat ettiği ileri sürüldü. 
 
Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999'da Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye  getirilmişti. 

Editör: TE Bilisim