Türklerin İŞİD ile çalıştığını iddia eden Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Antonov için ABD'nin Operasyon Sözcüsü Albay Steve Warren , bir açıklama yaparak böyle birşeyin olduğunu biz reddediyoruz dedi.
 
Moskova'da Rusya Genelkurmay Başkanlığı operasyonlar dairesinde düzenlenen toplantıya yabancı askeri ataşeler ve muhabirler katıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, yayınladığı uydu görüntülerinde IŞİD petrolü taşıyan tankerlerin Türkiye’de seyir halinde olduğunu iddia etti.
PETROLÜN ÜÇ ROTASI
“Suriye’den çalınan petrolün ana güzergâhının Türkiye olduğunu” öne süren Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatil Antonov, yasadışı petrol ticaretinde kullanılan üç ana rota tespit ettiklerini belirtti. Antonov, “[IŞİD’in “başkenti kabul edilen] Rakka’dan İskenderun’a, Deyr ez Zor’dan (Suriye) Batman’a, Tel Afer’den (Irak) Cizre’ye. Türkiye’ye üç koldan tankerlerle giren petrol Batman, İskenderun ve Cizre’deki rafineride noktalanıyor. Buradan da bir bölümü Türkiye içinde bir kısmı da dünya piyasalarına temiz ürün olarak satılıyor... IŞİD militanları yasa dışı petrol ticaretinden yılda 2 milyar dolar elde ediyor” iddiasında bulundu.
Antonov, Türkiye-IŞİD petrol bağlantısı hakkındaki kanıtları sunmaya devam edeceklerini, haftaya da bir sunum yapacaklarını söyledi.
‘16 BİN 260 KAMYON’
Genelkurmay Başkan Yardımcısı Sergey Rutskoy, “Çekimlerde de göreceğiniz üzere IŞİD’in Irak ve Suriye’den çaldığı petrolün ana tüketicisi Türkiye. Kasım ayında Türkiye sınırı yakınında 16 bin 260 adet petrol tankeri görüldü. Tanker araçların sürücüleri ise yüzlerini hırsız gibi maskelerle kapatıyor. Türkiye sınırı geçildikten sonra bu araçlar yoluna devam ediyor... Son iki ayda IŞİD’in 32 petrol üretim tesisiyle 11 irili ufaklı petrol rafinerisini imha ettik” dedi.

‘AMAÇ ERDOĞAN’IN İSTİFASI DEĞİL’
Rutskoy, ayrıca, “Sadece son iki haftada Türkiye üzerinden IŞİD ve El Nusra terör örgütüne 2 bin militanla 120 ton silah sınırdan geçiş yaptı. Türkiye bu tür faaliyetleri uzun zamandan beri yürütüyor” iddiasında bulundu. Brifingin sonunda Bakan Yardımcısı Antonov, “Gösterdiğimiz kanıtlarla bizim amacımız, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifa etmesi değil. Buna Türkiye halkı karar verir” dedi.
ABD: AKILDIŞI VE SAÇMA
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rus Genelkurmayı’nın Türkiye’nin IŞİD’le petrol ticareti yaptığı iddialarını net biçimde reddetti. Ancak bölgede, şimdi IŞİD tarafından da kullanılan ve on yıllardır devam eden petrol kaçakçılığı yöntemleri olduğunu ise kabul etti. IŞİD’e karşı yürütülen Öz Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Rus iddiaları için şunları söyledi: “Türklerin bir şekilde IŞİD’le çalıştığı yönündeki her türlü fikri net biçimde reddediyoruz. Bu kesinlikle akıl dışı ve gerçekten saçma.” Ancak Warren, “Bu bölgedeki petrol kaçakçılığının geçişi on yıllar öncesine uzanıyor. Bunu azaltmak için çok sıkı çalışıyoruz. Petrol altyapılarını vuruyoruz. Bu altyapının bir parçası da dağıtım ağları, kamyonlar. IŞİD’in yasadışı petrol kapasitesi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyoruz. Çünkü bu kapasite savaşlarını, askeri operasyonlarını finanse etmelerine yardım ediyor.”
Editör: TE Bilisim