9 ilde koronavirüs Vakası arttı. Valiliklerden Art arta uyarılar geldi. 1 Haziran 2020 tarihinde yeni normalleşme kapsamında daha önce almış olan tedbirlerin gevşemeye başlaması vaka sayıların daha çok küçük illerde görülmeye başladığı ifade edilmektedir. Dünya geneli etkisi altına alan koronavirüsün Çin'de yeni vakalar görülmesi ikinci dalga ihtimaline karşı yeni tebliğini almasına neden oldu. Yeni vakaların yine bir kentte hayvan pazarından yayıldığı gündeme geldi. Türkiye genelindeki durumda ise illerde kurulan pandemi kurullarının aldığı kararlar kapsamında bazı illerde giriş çıkış kısıtlamasının yanı sıra toplantı ve etkinlik yürüyüş gibi organizasyonlar yasaklandı. Valiliklerden yapılan uyarılara göre artışların devam etmesi halinde yeni tedbirlerin alınabileceği ifade edildi vaka sayısının arttığı 9 il şu şekildedir.

Adana ilinde vakaların artmaya başlaması üzerine Cami minarelerinden anons edilerek vatandaşlara daha hassas ve dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapıldı. Buna rağmen anons yapılan cami yanında banklarda oturan kişilerin kurallara uymadığı görüldü. Valilikten yapılan açıklamaya göre vaka sayısında önemli bir artış meydana geldi.

Kastamonu ilinde kent genelinde enfekte olan kişi sayısının artması üzerine Valilik yazılı bir açıklama yaparak denetimde görevli personellerin çalışmalarının yoğunluğun artması istenildi. İl genelinde kurallara uymayanlara para cezaları yeniden gündeme geldi.  Büyükşehir statüsünde bulunan illerden Bursa'da Vali Yakup Canbolat sosyal medya üzerinden Bursalıları seslenerek günlük vaka sayısında artış olması üzerine hijyen sosyal mesafe maske kurallarına dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Diğer bir uyarı ise Diyarbakır'dan geldi son 3-4 gündür vaka sayısında hızlı bir artış oldu. 2 hafta içi 150 yeni vaka'nın tespit edildiği ifade edilmişti. il genelinde uyarılar yapılması üzerine cadde ve sokaklarda yoğunluktan azda olsa azalma görüldüğü açıklanıyor.

Konya ilinde pandemi olarak ilan edilen 2 hastanenin dolması üzerine yeni ek tedbirler alınarak pandemi hastaneden sayısı arttırıldı. Vaka sayısının 0 olduğu illerden bir tanesi olan Bitlis'te normalleşme sürecinden sonra 118 enfekte olan hasta tespit edildi. Enfekte olanların daha çok İl dışından gelenler sebebiyle oluştuğu ifade ediliyor. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek vakaların tekrar tırmanışa geçtiğini ve lütfen mesafe maske hijyen kurallarına uyulması gerektiğini ifade etti. Şanlıurfa’da 1 aydır hastalanan kişi sayısında artışların olduğu ifade edildi. Ardahan'dan Gelen haberlere göre ise il umumi Hıfzıssıhha kurulu kararınca bazı tedbirler alındığı açıklaması geldi. Ardahan'a dışarıdan farklı illerden gelen kişiler yüzünden vakalarda 18'e çıktığı açıklandı gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim