Ülkemiz de bilindiği üzere büyük şehir olabilmek için ilin nüfusunun milyonu geçmesi gerekmekteydi. Ancak şehirlerin daha hızlı ve iyi bir şekilde gelişebilmesi için nüfus şartı 750 bine kadar düşürüldü. Buna göre büyük şehir olmak için nüfus şartının daha da azaltılması beklenirken şimdi kamuoyuna bütün şehir kavramı düştü.

Buna göre Türkiye geneli 51 farklı ilin bütünşehir olması bekleniyor. Peki hangi şehirler bütünşehir olacak, bütünşehir nedir, bütün şehirin avantajı ve dez avantajı nedir.

BÜTÜNŞEHİR NEDİR

Bütün şehirin büyük şehir yönetimi ile benzer yanları bulunuyor. Ancak bir birine yakın olan küçük iller büyük illere bağlanmış olacak. Örneğin Aksaray ile Niğde'nin birleşmesi ve Niğde'nin Aksaray Bütün Şehir Belediye Başkanlığına bağlanması bekleniyor tabi bu sadece bir örnektir.

Buna göre bütün şehir belediyelerinde beldeler olmayacak, köyler mahalleye çevrilecek ve itfaiye, zabıta ile imar yetkisi bütün şehire bağlanacak. Örneğin küçük bir il bütün şehire bağlandığında bu yetkiler bütün şehire bağlanacak ve az nüfuslu belediyeler zabıta, itfaiye, imar yetkisi gibi konularda bütün şehir ile beraber çalışacak.

Türkiye geneli toplam 51 ilin bütünşehir olması bekleniyor. Hangi illerin bütünşehir olacağını öğrenmek istiyorsanız aşağıda belirtilen linki takip ederek detayları öğrenebilirsiniz.

51 BÜTÜNŞEHİR OLACAK İL LİSTESİNİ BURADAN GÖREBİLİRSİNİZ

Editör: TE Bilisim