Ülkemizde çalışanların büyük bir kısmı erken emeklilikten yararlanma durumunu merak etmekte olup özellikle SGK tarafından sunulan bazı olanaklardan yaralanarak emeklilik hakkını öne çekmek mümkün. Bu noktada İş Hukuku Uzmanı Dr. Cahit Evcil tarafından kaleme alınan yazıda farklı kalemler olmak üzere emekliliği toplamda 5 yıl erkene çekmek mümkün olabiliyor. Özellikle bazı unsurlara dikkat ederek emeklilik tarihinde önemli değişiklikler yapılabiliyor. İşte Evcil’in o yazısı.

5 Yıl Erken Emeklilik Hakkı

Sosyal Güvenlik Kurumu kanununda yer alan fakat çoğu kimse tarafından bilinmeyen bir hak da engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara verilen erken emeklilik hakkı olup bu hak kapsamında, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olacak derecede ağır engeli çocuğu bulunan sigortalı annelere, 2008 ekim ayı başından sonraki prim ödeme gün sayılarının dörtte biri oranında toplam prim ödeme gün sayısına ilave yapılmakta ve ilave edilen süreler de emeklilik yaş hadlerinden düşülerek 5 yıl daha erken olabilme olanağı sağlanmıştır. Özellikle bu hakka uygun bir durumu bulunan sigortalıların, haktan yararlanmaları mümkündür.

Emzirme Ödeneği ve Doğum Borçlanması

Sigortalı annelere sağlanan bir diğer hak ise emzirme ödeneği olup sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üç yüz gün içinde çocukları doğması durumunda doğumdan önceki on beş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartı ile 2020 tarihi itibari ile belirlenen 202 TL ödemesi yapılacaktır.

Aynı zamanda sigortalı kadınlar kendileri tarafından belirlenen günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapmaları mümkün olup 2020 tarihi itibari ile bu tutar 941 TL olarak belirlenmiştir. Bu hak en fazla üç doğum için geçerlidirvedoğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacaktır.

Editör: TE Bilisim