Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşlarında taşerondan kadroya geçen 4/D’lli kamu işçisi bulunmakta olup bu işçilere yenilenen TİŞ gereğince yeni sözleşme ile maaşlarda zam yapılacak olup birçok işçi 2020 yılında yapılacak olan TİŞ görüşmelerinin ne zaman olacağını, maaşlara ne kadar zam yapılacağı gibi konuları merak etmektedir. Buna göre 2 yıl önce gerçekleştirilen TİŞ bu yıl itibari ile sona erecek olup 2020 yılında yeni sözleşme için görüşmeler ise temmuz ayında gerçekleştirilecekti. Fakat Resmi Gazete’de 17 Nisan 2020’de yayınlanan kararda TİŞ için 3 ay erteleme öz konusu oldu.

Görüşmeler Ne Zamandı?

Taşerondan KHK ile kadroya geçen işçiler için bu yıl içerisinde yenilenecek olan Toplu İŞ Sözleşmeleri için görüşmeler belediyelerde 30 Haziran 2020 tarihinde, diğer kamu kurumlarında ise 31 Ekim 2020 tarihinde sona erecekti. İşçiler için 2021 yılında geçerli olacak yeni sözleşmeleri dahilinde ise kendilerine maaş zammı da yapılacaktı. Fakat bu süreç ülkemizi de diğer ülkeler gibi vuran korona virüs salgını sebebi ile ertelenmiş bulunuyor. Yeni görüşmelerin 3 ay süreyle ertelenmesi ile birçok işçi alacakları maaş zammını da geç almış olacak. BU süreçte özellikle zor geçinen taşeron işçilerine TİŞ’den kötü haber gelmiş bulunuyor. Belediye işçileri için bu süre temmuz 'un sonuna kadar yapılamayacak gibi görünürken diğer kamu kurumları içi ise belirsiz.

Zam Oranları Hakkında Ne Konuşuluyor?

2021 yılında yeni iş sözleşmeleri ile göreve başlayacak olan işçilerin maaşlarına zam yapılacağı biliyor. Taşeron zammı için ise gündemde 3 oran bulunuyor. Bu oranlar, *yüzde 15 Zam olarak 2020 yılı asgari ücret maaş zam oranı, yüzde 17.5 Zam olarak Asgari ücret maaş zam oranı artı refah payı ve yüzde 12 Zam olarak 2020 enflasyon oranı beklentisi artı yüzde 4 refah payı şeklinde yer alıyor

Editör: TE Bilisim