Çalışan ve emekli olmak isteyen vatandaşların en merak ettikleri konularından biri de erken emekli olmak ve emekli olduktan sonra maaşın artırılıp artırılamayacağı şeklindedir. Hem erken emekli olmak hem de emekli maaşını arttırmak için birçok kişi 4/A’ya geçisin çözüm olup olmadığını araştırmaktadır. İşte merak edilenler.

Çalışırken Maaş Nasıl Yükseltilir?

Emekli maaşını yükseltmek isteyenler için çalışılan dönemde bu artış sağlanabilmekte olup emekli olduktan sonra maaşı arttırmak mümkün olmamaktadır. Emekli olduktan sonra yüksek maaş almak isteyenlerin çalışılan dönemde birden fazla işte çalışarak SGK’ya bildirilen esas kazancın yüksek olması gerekmektedir. Aynı zamanda farklı SGK kollarında çalışanların da son üç buçuk yıl içerisinde tavandan ücret bildirip SSK’dan yani 4/A statüsünden emekli olması durumunda yine maaşlarda artış olacaktır.

4/A’ya Geçişte Erken Emeklilik

Akşam gazetesinin haberine göre önce SSK’lı olup daha sonra esnaf veya memur olan bir kişi, emekli olmasına 1.261 gün yani 3.5 yıl kala tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başlarsa, daha erken emekli olma şansı yakalayabilmektedir. Bu noktada vatandaşların önemli bir tarih olan 23 Mayıs 2002’ye kadar ödenen primlere dikkat etmesi gerekmektedir. 1 Ocak 1983’te SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişi 47 yaşında emekli olabilir. Ancak sonra memur olmuşsa ve yalnızca 4 yıl SSK’lı çalışmışsa, 57 yaşında emekli olabilmektedir.