Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına konuk olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından emeklilik reformu çalışması bulunduğu açıklanmış ve bu açıklamadan sonra EYT’liler başta olmak üzere birçok emekli adayına sevindirici haber verilmişti. Ülkemizde özellikle emeklilik konusunda mağduriyet yaşayan vatandaşlar arasında 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayan sigortalıların durumu yer alıyor. 3600 ile emeklilik bekleyenler için gerçekleştirilen bu çalışmadan sonuç çıkacak mı?

Emeklilik Reformu Neleri Kapsayacak?

Selçuk tarafından yapılan açıklama sonrasında umutlanan emeklilik mağdurları, üzerinde çalışılan emeklilik reformunun hangi konuları kapsayacağını merak ediyor. Meclisin açılmasından bu yana EYT konusunda olumlu olmayan açıklamalardan sonra vatandaşlar bu yeni açıklama ile başta 3600 ile emeklilik olmak üzere birçok konuda çözüme kavuşturulması bekleniyor.

3 Yöntem Konuşuluyor

Hali hazırda meclise getirilmesi düşünülen 3 yöntem olduğu ifade ediliyor. Buna göre Üen çok irdelenen yöntemde ise 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayan sigortalıların durumu olup bu doğrultuda 5 bin gün prim ödeme ve diğer şartları sağlamaları gerekiyor. Konu ile ilgili mecliste görüşmelerin uzaması halinde Cumhurbaşkanı’ndan KHK talebi isteniyor.

Konuşulan 3 yöntem arasında istenen ise vatandaşların 3600 prim gün sayısı üzerinden emekli olması. Fakat bu çözüm ise hala netliğe kavuşmadı. Gündemde olan bir diğer çözüm ise 5 bin gün prim gün sayısında yaş sınırının nasıl kaldırılacağına çözüm getiren yöntem olarak ifade ediliyor. Ayrıca 3600 gün prim ödeyenlerin emekli olabileceği tartışılırken sigorta süresinin en azında 15 yıl olabileceği konusuna görüşler de gündemde yer almaktadır.