YEREL SEÇİMLER HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER

31 Mart 2019 tarihi, ülkemiz için önemli bir seçim süreci. Belediye yönetimlerini seçeceğimiz bu seçimlerde, her vatandaşın kafasına takılan bazı sorular buluyor. Bu sorular oyların nasıl geçersiz olacağı, seçim kağıtlarının ne zaman alınabileceği gibi sorular olmakla birlikte, daha yüzlerce farklı şekilde sosyal medyada veya halk arasında gündeme gelebiliyor. Tüm bu noktada bilgi sağlayabilmek amacıyla bazı sorulara ve yanıtlarına merak eden vatandaşlar için yanıt vermeye çalışacağız.

Toplam kaç sandık olacak?

Türkiye genelinde toplamda 30 büyükşehirde 44 milyon 212 bin 704 seçmen, 142 bin 777 sandıkta, 51 ilde ise 12 milyon 837 bin 77 seçmen 51 bin 851 sandıkta oylarını 31 Mart 2019 tarihi itibariyle kullanacaklardır. Seçmenler oylarını, seçmen listesinde kayıtlı oldukları yerlerdeki sandıklarda kullanacaktır. Her seçmen bir oy kullanabilecektir. 

BÜYÜKŞEHİRDE YAŞAYANLAR NE İÇİN OY KULLANACAKLAR?

Büyükşehirlerde yaşayan seçmenler; Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oylarını kullanacaklardır. Köylerde ise İl Genel Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Meclis için oylar kullanılacaktır.

OYLAR NE ZAMAN VERİLMEYE BAŞLANACAK?

Türkiye genelinde tüm oylar 08:00 ile 17:00 arasında verilecektir. Oy verme saatinin tamamlanmasının ardından ise sandıklar açılacaktır. Bu saatten önce kesinlikle sandıklar açılmayacaktır.

OYLAR NEDEN GEÇERSİZ SAYILIR?

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan, YSK amblemi, kurul mührü, sandık kurulu mührü, yırtılmış veya farklı mühürler bulunan ya da işaretlenmiş oylar geçersiz sayılacaklardır.

Editör: TE Bilisim