Türkiye’de ev hanımı olan birçok vatandaşın son zamanlarda merak ettiği konuların başında ev hanımı olarak emeklilik hakkının bulunup bulunmadığıdır. Bu konu ile ilgili olarak ise gündemde yer alan habere göre ev işleri ile uğraşan kadınların 25 yıl evli olmaları durumunda emekli olma hususu daha önce de gündemde yer almış olup özellikle son zamanlarda çeşitli haber sitelerinde haberleri okuyan kadınlar SGK'nın telefon numaralarını aşındırması sonucunda SGK yetkilileri de konu ile ilgili harekete geçti.

Kanun Teklifi Verildi

Son zamanlarda gündemden düşmeyen, sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için Meclis’e kanun teklifi verilmesi oldu. Buna göre ilgili teklifin mecliste kabule dilmesi durumunda evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan kadınlar faydalanabilecek. Sonuç olarak ise evde bulunan ve çalışmayan ev hanımları da emekli olabilecek.

Şartlar Neler?

Kanun teklifinin gerekçesi olarak şu ifadeler yer aldı: “Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır” şeklindedir.

Buna göre sağlanması gereken şartlar arasında:Sosyal Güvenlik Kurumu ile herhangi bir bağ olunmaması, evlilik süresinin 25 yıl ve daha üzeri olması ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağın bulunmaması şartlarıdır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Yukarıda yer alan şartların sağlanması durumunda ve kanunun yasalaşması sonucunda vatandaşlar SGK müdürlüklerine giderek başvurularını gerçekleştirebilecek.