Son zamanlarda gündemden düşmeyen, sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için Meclis’e kanun teklifi verilmesi oldu. Buna göre ilgili teklifin mecliste kabule dilmesi durumunda evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan kadınlar faydalanabilecek. Sonuç olarak ise evde bulunan ve çalışmayan ev hanımları da emekli olabilecek. İlgili kanun teklifi ise meclis komisyonuna getirildi.

Teklif Meclis Komisyonunda

CHP tarafından hazırlanan kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na kabul edilmiş olup Plan ve Bütçe Komisyonu ile diğer komisyonlara 6 Ocak 2020 günü sevk edildi. Kanun teklifinde:

“Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

3 Ay Komisyonda Kalacak

İlgili teklifin 3 ay komisyonda kalması ve ilerideki günlerde görüşülecek olan konunun görüşülmesinin ardından mecliste görüşülmesi bekleniyor. Genel kuruldan teklifin geçmesi durumunda ise kanun teklifi yürürlüğe girerek uygulanacak.

SGK Kanununun ’da Düzenleme İstendi

SGK kanunu ile ilgili olarak da değişiklik istenmiş olup "EK MADDE 20- Bu kanun kapsamında sigortalı olmayan kadınların evlilik tarihleri dikkate alınmak kaydıyla, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, bu kanunun 41. Maddesinde belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda en az 7200 gün borçlanarak emekli olmaya hak kazanırlar” ifadesi eklendi.