Ülkemizde kabul edilmesi durumunda milyonlarca ev hanımının yararlanabileceği düzenlemeden biri de 25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi olup özellikle hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev hanımları bu düzenlemenin kabul edilmesi ile sadece birkaç şartı sağlamaları durumunda emeklilik hakkı elde edebilecek. Geçtiğimiz yıldan bu yana en çok beklenen yasa tekliflerinden biri olan konu ise meclise gelmişti. Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman tarafından yapılan açıklamada ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması durumunda çalışmayan ev hanımları da borçlanarak emekli olabilecek. İşte yasadaki son durum ve detaylar.

Borçlanarak Emeklilik Mümkün Olacak

Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman’ın yaptığı açıklamada özellikle ev hanımlarının emekli olabilmesi borçlanarak olabilecek. Bu noktada “2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor.06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler” ifadelerine yer verildi.

Buna göre yasa kapsamında emekli olmak isteyenlerin yasanın 2020 yılında yasalaşması durumunda 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğmuş olması şartlarını sağlaması gerekiyor. Bu noktada kadınlar için analık borçlanması ile en az 2 bin 160 güne kadar ya da yurt dışında kalma ile de ikamet edilen süre kadar borçlanarak erken emekli olunabilecek.

Yasada Son Durum Ne?

İlgili 25 yıl evli kalan ve en az 50 yaşında olan kadınların emekli olabilmesine olanak sağlamaya ilişkin kanun teklifi 30 Aralık 2019 tarihi itibariyle TBMM Komisyonuna gelmişti. İlgili yasa hali hazırda komisyonda bulunuyor. Özellikle yıl sonundan itibaren ülkemizde olduğu gibi dünyayı da etkilen korona virüs sebebi ile ana gündem değişmekte olup ilgili yasaya ilişkin çalışmaların da şu noktada geciktiğini söylemek mümkün. Özellikle konuya ilişkin gelişmelerin ise 2020 yılı bitmeden açıklanması ve uygulanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim