2022 yılına giriş yapılmasıyla birlikte sigara ve alkol ürünü gruplarına yeni bir zam daha geldiği duyuruldu. En son yılbaşı öncesinde zam gelen Philip Morris, JTI marka grubu sigaraların yanı sıra 2022 yılıyla birlikte genel bir ÖTV artışı daha yaşandı. Alkollü içecekler ile sigara fiyatlarını etkileyen bu ÖTV zammı, özellikle sigara fiyatlarının paket başı ne kadar değişeceğini sorgulattı? Sigara ve alkollü ürünlere gelen güncel ÖTV zammının oranının kaç olduğu ve ürün gruplarındaki fiyat değişimini ne kadar etkileyeceği gündemin sık sorulan sorularından biri haline geldi. Duyurulan ÖTV zammı oranının 47.4 olduğu ve bu büyük artışın sigara fiyatlarını da belirgin bir miktarda etkileyeceği beklentiler arasında.

2022 Güncel Sigara Fiyatları Kaç Oldu?

3 Ocak 2022 tarihi itibariyle alkollü içeceklere ve sigara ürünlerine gelen 47.4 oranındaki ÖTV zammının, özellikle ürünlerin adet fiyatı üzerinde yüksek bir etkisi olacağı düşünülüyor. ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) kapsamındaki artış oranı 47.4 olarak belirtilirken, sigara fiyatlarının kaç TL artacağı da gündemdeki sorular arasına eklendi. Sigara ürün grubundaki paket başı maktu verginin, 0,4851 TL’den 0,7150 TL’ye yükseltildiği de duyuruldu. Ayrıca yine aynı ürün grubundaki paket başı asgari maktu ücretinin ise 9,766 TL’den 14,394 TL’ye çıkarıldığı bildirildi. Enflasyonda gelişen güncellemeyle birlikte oluşan bu fiyat değişimlerinde, sigara ürün grubunun paket başı 3 veya 5 TL arasında artması bekleniyor. Ürün ve marka grubuna göre farklı fiyat artışları yaşanabilirken, sigara fiyatlarındaki değişimin alkollü içeceklere de yansıyacağı netleşti.

Sigara Fiyatları Ne Kadar Zamlanacak?

2022 yılının başında gerçekleştirilen, sigara ve alkollü içecek gruplarını etkileyen 47.4 oranındaki ÖTV zammı, ürün adedi üzerinde de yüksek bir etki yaratacak. 47.4 gibi yüksek bir oranda yapılan ÖTV zammının, mevcut sigara fiyatlarındaki vergi yükünü de ortalama yüzde 81’den 96’ya çıkaracağı söylenmekte. Bu zam oranının ve sigara fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin ne olacağı da merak ediliyor. Sigara fiyatlarında gerçekleşen 1 TL gibi bir fiyat değişiminin, enflasyon seviyesine etkisinin neredeyse 0,25 puan civarında olacağı belirtildi. Sigara fiyatlarının bu ÖTV zammından en az 3 ile 5 TL civarında etkileneceği ise olası beklentiler arasında.

Editör: TE Bilisim