Enflasyonun 2019 yılı başında bu yana etkisini gösterdiği şu günlerde, bu ay her ne kadar enflasyon tek haneli rakamlara iniş olsa da yılbaşında vatandaşın cebini yakacak olan zamların kapıda olduğu gündeme geldi. Sözcü gazetesinin haberine göre 2020’nin başında başta vergiler olmak üzere harç ve cezalardan yüzde 22,5 zam alınması gündeme gelebilir.

Hangi Zamlar Gündeme Gelecek ?

Sözcü gazetesinin haberine göre özellikle son zamanlarda gerçekleşen yüzde 15 ile yüzde 20 arasındaki zamlar asıl zamların habercisi olmuştur. Bu kapsamda asıl zamlar ise 1 Ocak 2020'den itibaren birçok vergi, harç ve trafik cezalarında uygulanacak olup bu vergi ve cezalar en az yüzde 22,55 oranında artacak. Yıl başında memur maaşlarına sadece yüzde 4, emekli aylıklarına ise sadece yüzde 6,6 zam yapılacak olması vatandaşı oldukça zor bir duruma sokacak.

Her yıl yeniden değerleme oranına göre değerlenen vergi ve diğer ödeneklerin Sözcü’nün TÜİK tarafından gerçekleştirdiği hesaplamada 22,55 olarak gerçekleşeceği belirtildi. Ayrıca doğalgaz ve elektrik zamlarının da etkisiyle ekim ayında Yİ-ÜFE'nin otomatik zamlar sebebi ile 22.6'ya ya da 22.67'ye yükselmesi bekleniyor.

TÜFE Değil Yİ-ÜFE Etkili

Hükümet tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıl sonunda ekonomi yönetiminin tahmin ettiği gibi yüzde 12 şeklinde gerçekleşse kalsa dahi yapılacak olan bu zamların Yİ-ÜFE'ye endeksli olmasından dolayı oran22.55'ten daha aşağıda olamayacak ve hükümet bu oranları düşürmek istese dahi sadece 11.28 oranına kadar düşürebilecek.

Editör: TE Bilisim