Yeni yılın da gelmesi ile birlikte birçok çalışan emeklilik hayaline kavuşacak olup özellikle bu yılda emekli olacak olan ya da emekli olmayı bekleyenlerin dikkat etmesi ve bilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Bu noktada 2020 yılı emekliliği için özellikle erken emekli olacaklar tarafından bilinmesi gerekenler ise haberin devamında yer almaktadır.

Erken Emeklilik Yasası 2018’de Değişti

Birçok çalışanı yakından ilgilendiren erken emeklilik düzenlemeleri en son 2018’de değiştirilmiş olup bu doğrultuda prim gün şart 3600 güne düşürülmüştü. Bireyler 3600 ile erken emekli olabilmek için diğer emeklilik şartlarını da sağlamak zorunda olup erken emeklilik hesabı hali hazırda SGK’nın internet sitesi üzerinden hesaplanabilmektedir.

Erken Emeklilik Hesabı Nasıl Oluyor?

SGK’nın internet sitesinde de yer alan hesaba göre erken emeklilik için bireylerin cinsiyet, erken yaşlanma durumu, maluliyet durumu, doğrul tarihi, askerlik ya da sanatçılık gün sayısı, SGK ile hizmete başlama yılı, prim gün sayısı, yurt dışında çalışmışsa süresi, 3600 günün doldurulduğu ilk tarih, fiili hizmet gününü üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır.

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

Erken emekli olmak isteyenler için yukarıda yer alan unsurlar da hesaba katılarak sağlanması gereken en temel şart 3600 prim gün sayısını tamamlamaktır. Bunun yanı sıra bireylerin ilgili yaş şartını sağlaması gerekmekte olup bu şart kadınlar için 58 erkekler için ise 60 yaş olarak belirlenmiştir. Ayrıca bireylerin en az 15 yıl çalışılması ve prim gün sayısının da tamamlanası gerekmektedir.