Çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayan kadınlar, SGK tarafında sunulan isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup isteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri öderler ve bu şekilde emekli olabilmektedir. Bu noktada emekli olmak isteyen ve hali hazırda çalışmayan kadınların da 2020 yılında emekli olmasının önü açıldı. Çalışmayan kadınlar nasıl emekli olur, detaylar ve diğer bilgilerin hepsi haberin devamında yer almaktadır.

Nasıl Emekli Olunur?

Çalışmayan kadınlar için emekli olmanın yollarından biri, SGK tarafından sunulan isteğe bağlı emeklilik başvuru ile emekli olma. Burada başvuru yapanlar kendi primlerini ödeyerek, ilgili şartları sağlayarak emekli olabiliyor. Bu yöntem ile emekli olmak isteyenler ise Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yapmalı. İsteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyenlerin 2019 yılı itibari ile ödeyebilecekleri en düşük prim miktarı 818 TL iken ödenebilecek en yüksek prim 6.140 TL şeklinde yer almaktadır.

Borçlanma ile Emeklilik

Kadın çalışanların erken emeklilik durumu aynı zamanda çocuk dünyaya getirmeleri ile değişmekte olup bu doğrultuda çocuklar üzerinden prim kazanma şeklinde borçlanma şu şekilde olmaktadır; 3 çocuğa kadar kadın çalışanlar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırmaktadır.

Yıpranma hakkı ise 5510 sayılı kanun çerçevesinde bazı meslek gruplarına çalışanların borçlanma yolu ile erken emekli olması şeklinde uygulanmaktadır.

İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları

İsteğe bağlı emeklilik için sağlanması gereken şartlardan biri 18 yaşından büyük olunmasıdır. Bu belirtilen şartları sağlayanlar isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup aynı zamanda 4/a statüsünde olanlar ay içerisinde 30 günden az çalışanlar, yani part-time istihdam edilenler de isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim