İşsizlik sigortası çalışanların kendi kusuru dışında işini kaybedenler için ödenir. Çalışanların 120 gün prim ödemesi ile sürekli olarak çalışmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca son 3 yıl içerisinde işsizlik sigortası primi olarak 600 gün ödeme yapılması gerekmektedir. Başvurular ne kadar sürede yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İŞKUR'a elektronik ortamda hizmet akdinin feshinden itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. 30 gün  geçmesine rağmen başvuru yapanlar için geciken süreler hak sahipliği sürelerinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğini hak edenler için ödemler her ayın 5’inde PTT şubelerine başvuru yapmaları gerekmektedir. PTT şubelerinden işsizlik ödemeleri yapılmaktadır. İşsizlik ödeneği için işsizlik sigortası ödeme gün sayılarına göre ödeme yapılır. 1080 gün sigortalı olup işsizlik sigortası alacaklar için 300, 900 gün sigortalı kalanlar için 240, 600 gün sigortalı çalışarak işsizlik ödemesine başvuru yaparak hak kazananlar için ise 180 gün ödenek verilmektedir. Tutar, brüt asgari ücret düzeyini yüzde 80'ini geçemeyecektir.

2020’de İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

En düşük işsizlik maaşı ödemesi için asgari ücret düzeyine göre 1.177 Tl olmuştur. En yüksek işsizlik maaşı ise 2.354 Tl olmuştur.

TÜİK’in son açıkladığı rakamlara göre işsizlik maaşı alan kişi sayısı 4 milyon 396 Bin oldu. 2019 yılında işsizlik ödeneğinden yapılan ödeme tutarı 10 milyar Tl oldu.

HANGİ DURUMLARDA İŞSİZLİK MAAŞI KESİLİR?

Hak kazanan işsizlerin ikamet adresindeki değişikliklerde askerlik durumlarında yeni bir işe başlamasında, mahkeme kararı ile işe iade edilmesinde, sağlık kuruluşundan raporlu olmasında, emekli maaşı bağlanmasında işsizlik ödeneği kesilir.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim