Aralık ayında görüşmeye başlanacak olan asgari ücret zammı, enflasyon oranlarının 2019 yılı içerisinde bir hayli yüksek çıkması ve asgari ücretin 2019 senesinın Ocak ayından itibaren sabit kalması yurttaşların piyasada alım yapabilme güçlerini bir hayli azalttı. Özellikle besin ve asli kullanım malzemelerinde gelişen fiyat artışları halkı zorlarken gözler 2020 asgari ücretlerine çevrildi. 

2020 Asgari Ücret Görüşmeleri

2020 senesi asgari ücret görüşmelerine Aralık ayında başlanacak. Asgari ücret saptama komisyonu doğrulusunda gerçekleşecek olan görüşmeler kapsamında yurttaşların bir senelik zam seviyesi belirlenecek. Bu komisyonda işçi sınıfı tarafını temsil etmek üzere Türk İş, işveren tarafını temsil etmek amacıyla TİSK ve hükümet adına Çalışma Bakanlığı olacak. Görüşmeler en az 3 ya da 4 toplantı olacak uyuşma sağlanamazsa bu sayı artacak. Zam görüşmelerinin Aralık sonu veya Ocak başında en geç belli olması bekleniyor.

2020'de 345 TL Zam Formülü

2020 senesinde asgari ücrete yapılacak zam seviyesine dair tahmini sayılar belli olsada yurttaşların bir başka isteği vergilerin kaldırılması. İşte asgari ücretten alınan vergiler ve primler;
SKK Primi ödemesi: 358 TL

İşsizlik fonu kesintisi: 25 TL

Yüzde 15 Gelir vergisi: 326 TL

Damga vergisi: 19.50 TL 

Asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılması hususu sık sık geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Eğer yukarıda verdiğimiz verilerden SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılırsa maaşlara ek 345 TL daha zam yapılmış olacak. 

280 TL Enflasyon 345 Vergi Zammı Tasarısı

Eğer 2020 senesinde vatandaşlara yüzde 15 enflasyon zammı uygulanırsa maaşlar 280 TL artacak. Vergi kesintilerinin kaldırılması halinde ise 345 TL daha artacak olan maaşlar toplam 625 TL artmış olacak.

Editör: TE Bilisim