Asgari ücret Tespit Komisyonu 2020 yılında geçerli olacak olan asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün 14.00’da yaptı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt komisyonun çalışmasına ve toplantısına dair açıklamalarda bulundu. İkinci toplantı tarihi olarak 10 Aralık, üçüncü toplantı ise 17 Aralık tarihinde saat 14.00 da yapılacak.

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada” asgari ücretin tespiti konusunda tüm taraflarının teklif ve görüşlerinin komisyonda her zaman açıkça belirttiğini ifade ederek, tüm çabanın ortak bir hedefe gelebilmek olduğunu söyledi.

Ayrıca” asgari ücretin sosyal, ekonomik durum ile uyumlu olmasını, kalkınmaya ve istihdama da katkı verecek şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi. Ücret artışı yapılırken istihdamın korunmasının gerekliliğinin üzerini çizdi. 2002 yılından itibaren işçi ve işverenlerin haklarında iyileşme sağlayan önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Selçuk, 2003 yılındaki iş kanunlarını AB normlarına uygun olarak düzenlendiğini açıkladı.

Milyonca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zam toplantısı bugün gerçekleşti. 1 Ocak 2020 yılından itibaren geçerli olacak olan yeni asgari ücretin belirlenmesi için taraflar bir araya geldi. Bu çalışmalar 1 ay kadar sürecek. Türk-İş Sendikası yaşam maliyetinin 2 bin 578 TL olduğunu, ücret belirlenirken bu ücretin göz önüne alınması gerektiğini talep etmiştir. TİSK ise üretim, ihracat, istihdam dengesi göz önüne alınarak bir ücret belirlenmesi gerekliliğini savundu.

Komisyon Kaç Kişiden Oluşuyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yasalar gereği 5 işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığında ilki düzenlenen toplantı sonra komisyon ayrı olarak yeniden toplanacak. Komisyonun ilk toplantısı Bakanlıkta yapıldığı gibi son toplantısı da bakanlıkta yapılacak.

Editör: TE Bilisim