2018 yılında değişen erken emeklilik 2020 yılına gireceğimiz şu aylarda tekrar güncellendi. Buna göre 2018 kanunda 2600 prim gün sayısına düşürülen emeklilik sistemi çerçevesinde vatandaşlar ne zaman emekli olabileceklerini SGK sitesinde yer alan tahmin robotunda yaklaşık olarak öğrenebilmekte ve şartları sağlaması durumunda erken emekli olabilmektedir.

SGK Emeklilik Hesabı

SGK’nın resmi sitesinde yer alan tahmin robotunda vatandaşlar bağlayıcı olmayan emeklilik tarihlerini öğrenebilmektedir. Bunun için ilk olarak kurumun https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ adresine giriş yapılması gerekmektedir. Daha sonra cinsiyet, Maluliyetin varlığı, Erken yaşlanmanın varlığı, Doğum tarihi, SGK ile hizmete başlama tam tarihi, SSK prim gün sayısı (ödenen)gibi çeşitli parametrelerin doğru bir şekilde girişini yapılması gereklidir. Ardından gönder tuşuna basılarak emeklilik tahmin tarihini görmek mümkündür.

Erken Emekli Nasıl Olunur?

Erken emekli olmak isteyen bireylerin sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmakta olup bu noktada sigorta borçlanması yaparak erken emekli olmak mümkündür. Erken emekli olmak için diğer şartları sağlayan, yaşı doldurmuş ancak gün bekleyen vatandaşlar arasından kadınlar 58 yaşında; erkekler ise 60 yaşında emekli olabilmektedir. Yaştan emekli olmak için vatandaşların en az 15 yıl çalışmış olması ve 3600 prim gününü doldurmaları gerekmektedir. Borçlanma yaparak da erken emeklilik talebinde bulunulabilmektedir. Borçlanma yapılan alanlar arasında askerlik, sanatçılık, doğum, evlat edinme, engelli çocuğun olması gibi durumlar yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim