Türkiye 2018 erken seçimlere hazırlanıyor. Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Milliyetçi Harekât Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN görüşmesi tamamlandı. Cumhurbaşkanı ERDOĞAN kamuoyu ile erken seçim kararını açıkladı. Seçim tarihinin 24 Haziran 2018'de yapılacağı açıklandı. Milletvekili seçimleri ile Cumhurbaşkanı seçimleri için Türkiye seçime gidecek.

SEÇİM SERECİ NASIL İŞLEYECEK?

Seçim kararının ardından sürecin nasıl işleyici merak edilmekte. İşte izlenecek süreç;

TBMM'den Onay

Seçim kararı TBMM'de görüşülerek onaylanması gerekecek. Anayasa değişikliğinin gerekmemesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisinden tezkereye 276 evet oyu çıkması ile seçimin kabulü sağlanmış olacak.

YSK Seçim Takvimi!

Yüksek Seçim Kurulu seçim kuraları ile seçim takvimini belirleyecek. TBMM'den geçen seçim kararının ardından adayların ilanı, oy pusularının basımı, yurt dışı seçim için gerekli ön hazırlıkların tamamlanması gibi gerekli hazırlıkların tamamlanması yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçimi ile Milletvekili seçimi bir arada yapılacak.

2017 referandumun ardından ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili seçimleri bir arada yapılacak. Cumhurbaşkanlığı adayları  için TBMM'de bulunan gruplar aday gösterebilecek. Diğer yandan 100 bin imza sunan adaylarda Cumhurbaşkanı adayı olabilecek.

İlk turda adayların yüzde elli oy alamaması halinde ikinci tura en çok oy alan iki aday girecek. En çok oy alan aday seçimi kazanacak. Cumhurbaşkanlığı en çok iki defa seçilebilecek ve 5 yıllığına seçilecek.

Milletvekili sayısı arttı: Daha önce 550 olan Milletvekili sayısı yeni seçimin ardından 600'e çıkartılacak.

Editör: TE Bilisim