Ülkemizde birçok emekli adayı olmakla birlikte özellikle son zamanlarda gündemde oldukça fazla yer alan EYT konusu ile vatandaşlar emeklilik durumları ile ilgili bilgi almaya başladı. Buna göre özellikle 2008 yılında işe başlayanlar için sevindiren bir iddia gündeme gelmiş olup bu iddiaya göre 2008 Ekim öncesinde erken emekli olabilecek. Konu ile ilgili detaylar ise şu şekilde.

Erken Emekli Olunabilir Mi?
2008’de sigorta girişi yapılan birçok vatandaş için erken emekliliğin tanınmasına ilişkin birtakım iddialar gündeme gelmişti. Bu noktada 2008 Ekim öncesinde sigorta girişi yapılanlar için bu mümkün olarak açıklanıyor. 2008’de uygulamaya konulan yeni yasa ile değişen sosyal güvenlik sistemi ile 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanları emeklilikte avantajlı kılacak bazı haklar tanmış bulunuyor. Vatandaşların emekli olmasında ise geriye dönük olarak 7 yıl hizmet süresi olup olmadığına ve de SSK, BAĞ-KUR ya da memur olup olmaması büyük rol oynuyor.

Nasıl Emekli Olunur?

Erken emeklilikte son 7 yılda hizmet süresi 2520 gün olarak kabul ediliyor. 7 yıllık süre içerisinden son 1261 günde SSK, BAĞ-KUR ya da memur emeklisi olma durumuna göre aylık ödeniyor. Son 7 yıllık süre içinde hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu yasaya göre aylık bağlanıyor.

2008’de girişi yapılanlar arasında en avantajlı kesimin SSK’lılar olduğu ifade ediliyor. SSK’lıların normal durumda 2008’den sonra BAĞ-KUR’dan emekli olanların aldığı taban aylık 750 TL iken SSK'dan emekli olan 1000 liraya yakın maaş bağlanıyor. Bunun yanı sıra SSK’lılar BAĞ-KUR’lulara göre 900 gün önceden emekli olma şansı elde ediyor.

Editör: TE Bilisim