Emeklilik yaşı günümüzde belli şartlara göre belirlenmektedir. İlk defa işe başlayan kişilerin tarihe ve çalışılan statüye göre kademeleri giderek artmakta. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe başlayan kadınlar 58 erkekler ise 60 yaşını doldurduktan sonra en az 9000 gün prim günlerini tamamlayarak emekli olabilecekler. Esnaf ve memur statüsünde çalışan kişiler ise 9000 gün prim günlerini tamamladıktan sonra 4/a işçi statüsünde çalışanlar ise 7200 prim gün sayılarını doldurmak zorunda olmaktadır.

ERKEN EMEKLİLİK KAPSAMINA GİREN KİŞİLER

2008 yılından itibaren ilk defa çalışmaya başlayan vatandaşlar, işçi, esnaf ve memurların emekli aylıkları ile aynı kurallara göre bağlanmış olacak.

Çalışma yaşamları boyunca hangi kazanç üzerinden primlerini yatırma durumunda olurlar ise hepsine de aynı emekli aylığı bağlanmış olacak.

Memurluk dönemleri boyunca başlangıçtan sonuna kadar memur olarak çalışma durumlarında emekli aylıkları kapsamında 2008 yılından önce işe girenlerde olduğu gibi ekstra bir kazanç sağlanmayacak.

Bu durum, emeklilik tarihi yaklaştıkça memuriyetten ve esnaflıktan işçi statüsüne geçişleri arttırarak en iyi şekilde emekli olabilecek.

Son 7 sene içerisinde en fazla statüde prim ödenmişse o statüde emekli olunabiliyor. Dolayısıyla son 7 yılın bin 261 gününü 4/a statüsünde geçirenler, 2 sene daha erken emekliye ayrılabilecekler.