8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve emeklilik için gereki olan prim ödemelerini düzenli olarak yaparak pirim ödemeleri için gün koşullarını sağlayan fakat yaş koşullarını sağlamayan vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalar doğrultusunda başvuru yapmaları halinde yaşlılık aylığı bağlanması amaçlanmaktadır. 

Yaş koşulunu sağlamayan vatandaşlara yönelik yapılan kanun teklifine yönelik hızlandırma çalışmaları MHP tarafından gerçekleştirilmesi AKP tarafından da destek gelmesi sebebiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler halinde önemli olacaktır. TBMM komisyonunda da görüşülecek olan kanun teklifi Meclis ve Cumhurbaşkanı'nın onayından geçmesi halinde yasalaştırılacağı açıklandı.

Sigortalı olarak 8 Eylül 1999 tarihinden önce vatandaşlar prim günü ve sigortalılık süresini doldurma şartıyla birlikte emekli olarak 8 Eylül 1999 tarihki 4447 sayılı kanun ile emeklilik için prim gününün yanında da vatandaşların yaş şartının doldurulması istenmekteydi. MHP tarafından sunulan yeni düzenlemeyle birlikte 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilikte yaş şartının kaldırılacağı açıklandı.

MHP'den SİGORTALAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MHP tarafından verilen kanun teklifi şu şekildedir; 

MADDE 1- 31 Mayıs 2006 tarihli 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar yukarıdaki fıkraların hükümleri dışındadır. Bu tarihten önce sigortalı olanların; Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya, Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut, Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20 erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları pirimi ödemiş olması, yeterlidir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."

Kanun Teklifi Metni İçin Buraya Tıklayınız.

Editör: TE Bilisim